Home / Nieuws / Persbericht / Groot aantal nieuwe cao’s in oktober
vrijdag 17 november 2017

Groot aantal nieuwe cao’s in oktober

In oktober zijn 37 nieuwe cao’s afgesloten, veel meer dan de 25 akkoorden die normaal in deze maand tot stand komen. Ook het aantal werknemers dat afgelopen maand een nieuwe cao kreeg ligt met 600.000 opvallend hoog.

AWVN verklaart de versnelling van het cao-overleg uit de gunstiger omstandigheden waaronder momenteel wordt onderhandeld. Ook het geleidelijk oplopende jaargemiddelde van de loonafspraken wijst in die richting. Het gemiddelde voor 2017 staat inmiddels op 1,70 procent.

Het maandgemiddelde van cao-afspraken in oktober past met 1,94 procent in het patroon zoals zich dat sinds begin van dit jaar heeft ontwikkeld: iedere maand ligt de gemiddelde loonafspraak boven het jaargemiddelde tot dan toe. Vergelijkbare maandgemiddelden werden voor het laatst behaald in 2011.

Tot dusver zijn in het 2017-seizoen 306 akkoorden afgesloten voor de 465 in 2017 aflopende contracten. Dat is 66 procent, iets boven het normale percentage in deze tijd van het jaar.

Het cao-seizoen in één oogopslag
Loonontwikkeling oktober 2017
Gemiddelde afgesproken loonstijging per afsluitmaand en aantal afgesloten akkoorden.

Actuele cao-informatie en interessante grafieken, bijvoorbeeld met sector-cijfers? Kijk op de nieuwe AWVN-website https://cao-kijker.awvn.nl