dinsdag 29 oktober 2019

Duurzame-inzetbaarheidsscan helpt medewerkers bij ontwikkeling

De duurzame-inzetbaarheidsscan is de nieuwste toevoeging aan Tiptrack. Deze zogenaamde DIX-scan helpt medewerkers om inzicht te krijgen in wat er goed gaat en waar verbetering mogelijk is. Op basis van de uitslag van de scan krijgen ze een passend aanbod van tips, testen en opleidingen.

DIX staat voor Duurzame-InzetbaarheidsindeX
“De DIX-scan is ontwikkeld door TNO. Het is al jaren de standaard in Nederland om duurzame inzetbaarheid te meten,” legt adviseur duurzame inzetbaarheid Ditmer Rouwenhorst uit. “De relevantie van de vragen in de DIX is door TNO wetenschappelijk aangetoond. Het gebruik van de DIX is hoog, waardoor TNO goede normen en referentiegroepen heeft. Dat geeft gebruikers van de scan een objectief resultaat.”

Tiptrack gebruikt de mini-DIX, een verkorte vragenlijst met 21 vragen die de hoogste voorspellende waarde hebben voor duurzame inzetbaarheid. De scan meet duurzame inzetbaarheid op vijf thema’s: werk, ontwikkeling, gezondheid en vitaliteit, geldzaken, en werk-privébalans.

Van snel inzicht naar meer verdieping

De uitslag van de DIX-scan geeft medewerkers een kleurscore per thema, van groen tot rood. Zo zien ze in één oogopslag hoe het staat met hun duurzame inzetbaarheid. “Nadat medewerkers de mini-DIX hebben ingevuld, kunnen ze kiezen voor een verdieping van één of meer thema’s,” gaat Ditmer verder. “Tiptrack verbindt vervolgens de uitslag aan relevante tips, testen en opleidingen. Hoe meer verdieping medewerkers zoeken, hoe beter het aanbod past bij hun persoonlijke situatie. En als ze de test na een half jaar weer doen, kunnen ze hun vooruitgang zien.”

Inzicht leidt tot ontwikkeling

Om zichzelf te ontwikkelen, via een opleiding of op een andere manier, moeten medewerkers eerst ontdekken waaraan ze moeten werken. Vanuit onderzoek weten we dat ongeveer 80% van de werknemers dit inzicht (nog) niet heeft.

Vanuit inzicht ontstaat de intentie om het gedrag te veranderen, te ontwikkelen dus. Vervolgens kunnen medewerkers actie ondernemen, met behulp van de producten in Tiptrack. Denk aan trainingen, opleidingen, coaching, testen, financieel advies en gezondheidsadvies. In de stap ‘volhouden’ speelt de DIX-scan ook weer een rol. Intrinsieke motivatie wordt namelijk positief beïnvloed door zelfreflectie. Mensen die met enige regelmaat de DIX-scan doen, zien hun vooruitgang. Daardoor hebben ze een grotere kans hun gedrag daadwerkelijk te veranderen. En staan ze aan het roer van hun eigen ontwikkeling.

0 reacties