Home / Demissionair kabinet doet wat moet
dinsdag 19 september 2017

Demissionair kabinet doet wat moet

Werkgeversvereniging AWVN stelt vast dat het demissionaire kabinet op Prinsjesdag 2017 doet wat het moet doen: een begroting presenteren voor 2018 zonder nieuw beleid.

Uit de Prinsjesdagstukken blijkt dat de staatschuld verder omlaag gaat. AWVN vindt het belangrijk dat – nu het economisch goed gaat met Nederland – de staatsschuld verder wordt afgebouwd. Dit schept ruimte om bij toekomstige tegenslagen tijdelijk een tekort te laten ontstaan en de schuld op te laten lopen, zodat pijnlijke bezuinigingen minder snel noodzakelijk zijn.

Grote wijzigingen van de arbeidsmarkt en het belastingstelsel zijn weliswaar nodig, maar niet mogelijk voor een demissionair kabinet. Binnen de beperkte speelruimte van een demissionair kabinet investeert het kabinet volgend jaar in:
1) extra koopkracht voor uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden (€425 miljoen) zodat de koopkracht voor vrijwel huishoudens stijgt;
2) extra geld voor de verbetering van en nieuwe afspraken over de arbeidsvoorwaarden primair onderwijs (€270 miljoen) en voor de kwaliteit van de verpleeghuiszorg (€435 miljoen);
3) extra investeringen in veiligheid: digitale veiligheid, aanpak van terrorisme, continuïteit van de Belastingdienst en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

0 reacties