vrijdag 28 september 2018

Aanpassing Working Holiday Programme per 1 oktober

Nederland heeft met Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Zuid-Korea en Argentinië uitwisselingsprogramma’s afgesproken. Doel is om buitenlandse jongeren tot 31 jaar (en Nederlandse jongeren die naar de genoemde landen gaan) de mogelijkheid te bieden gedurende maximaal een jaar de samenleving en cultuur te leren kennen.

Tijdens dit verblijf kunnen zij ook werken. Tot op heden was het zo dat deze jongeren een verblijfsvergunning in Nederland kregen voor de duur van een jaar, met de aantekening dat arbeid vrij is toegestaan. De jongeren mochten op basis daarvan voor elke werkgever werken en verdere formaliteiten waren niet nodig. Dit wordt per 1 oktober 2018 gewijzigd. De jongeren mogen vanaf deze datum niet langer dan twaalf aaneengesloten weken bij eenzelfde werkgever werken. Daarna mogen ze wel bij een andere werkgever aan de slag. De reden voor deze wijziging is dat het hoofddoel van het verblijf in Nederland, uitwisseling, voorop moet blijven staan.

AWVN vindt dit een onnodige beperking van het vrij werken van jongeren die gebruik maken van een uitwisselingsprogramma. Als zij vier keer drie maanden voor een werkgever mogen werken, waarom mag dan niet één keer twaalf maanden voor één werkgever? Zeker in tijden van arbeidsmarktkrapte is dit soort maatregelen niet bevorderlijk voor de arbeidsmarkt.

0 reacties