Moderniseren van de cao / avr

Logo AWVN-werkgeverslijnVanzelfsprekend past u periodiek de arbeidsvoorwaarden aan. Maar hoe toegankelijk is de tekst van uw cao of arbeidsvoorwaardenregeling (avr) nog – na al die jaren en vele aanpassingen verder – voor medewerkers en hoe aansprekend is de vorm? Past (de uitstraling van) uw cao / avr nog bij uw business en is deze in lijn met uw bedrijfsvisie en kernwaarden? Misschien tijd voor het moderniseren van de cao / avr?

Waarom moderniseren?
Er zijn veel redenen om een cao te moderniseren, bijvoorbeeld
• de complete regeling gaat onder de loep, na vele rondes van aanpassingen
• om beter aan te sluiten bij de actuele bedrijfsvisie en kernwaarden
• ervoor te zorgen dat de arbeidsvoorwaarden de bedrijfsdoelstellingen beter ondersteunen
• om uw aantrekkelijkheid als werkgever te vergroten (interne/externe arbeidsmarkt).

Hoe moderniseren?
U kunt de cao of arbeidsvoorwaardenregeling (avr) op verschillende manieren moderniseren: op tekst, vorm, inhoud en proces.

• Maak de teksten toegankelijker door deze thematisch te ordenen met een logische opbouw (bijvoorbeeld mijn tijd, mijn geld, mijn regelingen in plaats van artikelgewijs), door ‘gewone’, begrijpelijke taal te gebruiken (kort, helder, actief), ingewikkelde teksten te vervangen door gemakkelijk te lezen tabellen en van de traditionele u-vorm over te stappen op het informelere je .

Begrijpelijke teksten en een aansprekende vorm maken communiceren over de arbeidsvoorwaarden die uw organisatie biedt gemakkelijker.

Een moderne cao / avr bevestigt en versterkt uw imago als moderne werkgever.

Trek uw regeling een wat hipper, digitaal jasje aan, maak er in plaats van het papieren cao-boekje bijvoorbeeld een doorklikbare pdf van of beter nog een website of een app. Informatie is zo makkelijker vindbaar en altijd en overal benaderbaar voor medewerkers.

• Moderniseer de inhoud van uw cao / avr door het invoeren van persoonlijke budgetten of het vastleggen van mogelijkheden tot zelfroosteren.

• Tot slot: u kunt het cao-proces vernieuwen door uw medewerkers vooraf bij de vernieuwing van uw cao of avr te betrekken. Hou bijvoorbeeld een enquête onder medewerkers of organiseer dialoogsessies met medewerkers over wat zij belangrijk vinden (top-3 belangrijke thema’s, voorkeur voor de ene of juist de andere arbeidsvoorwaarde, enzovoort).

Download

AWVN
AWVN
september 2015
Download
Slot
0 reacties