Vraag van de week

Logo AWVN-werkgeverslijnMoet u het loon doorbetalen van een medewerker die ziek is geworden tijdens vakantie in een code oranje gebied?

​De overheid raadt reizen naar een gebied met code oranje af, tenzij er sprake is van een noodzakelijke reis. Vakantie valt niet onder een noodzakelijke reis. Als de werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantie in een code oranje gebied, heeft dit dan consequenties voor het recht op loondoorbetaling als de werknemer ziek terugkomt?

U kunt de loondoorbetaling alleen stopzetten bij arbeidsongeschiktheid indien er sprake is van opzet van de werknemer. Deze opzet houdt in dat het handelen van de werknemer willens en wetens het doel heeft gehad om ziek te worden. Een werknemer die op vakantie gaat, heeft niet het doel om ziek te worden. De werkgever zal het loon daarom conform de afgesproken voorwaarden bij arbeidsongeschiktheid uit moeten betalen.

Wilt u meer weten over hoe om te gaan met zieke werknemers in coronatijd? AWVN-advocaat Jikke Blokker en juridisch adviseur Jan Mathies geven op 1 juli de masterclass De zieke werknemer. Meld u hier aan

1 reactie