Van vlinder tot orkaan

Nederland Werkt: op weg naar 10/10. Wekelijks bloggen Hans van der Steen en Hendrik Noten over ontwikkelingen in de aanloop naar het AWVN-jaarcongres 2016.

Hendrik Noten2.PNGHet vlindereffect is het idee dat kleine oorzaken uiteindelijk enorme gevolgen kunnen hebben. In onderzoek naar weerpatronen stelde ene Edward Lorenz ooit dat de klapperende vleugels van een vlinder weken later een orkaan konden beïnvloeden. Wat begint met een minuscule, bijna onmerkbare beweging, kan uitgroeien tot een kracht die de grond doet schudden.
Dat klinkt letterlijk als een onvoorstelbare stelling. Maar soms zijn het juist die dingen die ons tot bijzondere dingen in staat stellen. Omdat ze ons voorstellingsvermogen te boven gaan, ons doen dromen en uiteindelijk ondernemen. En de afgelopen weken zien wij het met onze eigen ogen gebeuren.

In februari van dit jaar zaten we met drie mensen in een vergaderruimte. Verder aanwezig: twee stiften, een pot lauwe kantoorkoffie en een flip-over. En een idee. De gedachte dat we steeds meer afstevenen op een land dat de balans is kwijtgeraakt. Dat klem zit in ongenoegen en chagrijn en daarmee zijn klimaat om in te ondernemen kwijtraakt. Maar ook een land waarin groepen werkenden niet meer mee kunnen komen. Dat zich keert tegen open grenzen en handel, juist die tradities waar we onze welvaart aan te danken hebben. Met verkiezingen in het vooruitzicht besloten we hier een statement tegen maken. Maar hoe? We voelden ons als die ene vlinder; onmerkbaar voor de buitenwereld.
Maar dat team van drie werd al gauw een fantastisch team van 7. En die 7 gingen vervolgens in dialoogtafels in gesprek met 70 anderen. Ideeën begonnen te ontstaan, discussies werden gevoerd en een gevoel van gezamenlijkheid voedde de groep die inmiddels uit 77 bestond. Niet dat zij het eens waren - of dat vandaag de dag zijn - over alles wat gezegd is. Maar ieder bewoog mee op de onderstroom van verlangen naar vernieuwing, op de gedachte dat die vernieuwing mogelijk is, de overtuiging dat we in staat zijn het morgen een beetje beter te doen dan gister en dat de voorbeelden daarvan allang bestaan - voor wie ze wil zien. Het werd ons duidelijk dat we niet ons handje op moeten houden bij de politiek, maar laten zien waar de toekomst ontstaat.

Met dat verhaal onder de arm gingen we verder in gesprek met anderen. En zo werden de 77 er 200. En een maand later 400. In augustus waren het er al 800 en op moment van schrijven komt de 1000 in het zicht. Mocht u zich nog niet ingeschreven hebben doe dat dan. We zijn allang geen vlinder meer en naderen orkaankracht.

Hendrik Noten