Zelfcoach

Kandidaten vinden met behulp van externe organisaties

Lees­wijzer Inhoudsopgave

6.0 Introductie
6.1 Intern samenwerken
6.2 Samenwerken met andere werkgevers
6.3 Kandidaten vinden met behulp van externe organisaties

Waarom bemiddelaars inschakelen?

Verschillende publieke en private instanties zijn gericht op het vergroten van de arbeidsparticipatie van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Hieronder vindt u informatie over de verschillende typen bemiddelaars, waaronder UWV, gemeenten, werkgeversservicepunten, maar ook private uitzendbureaus en re-integratiebureaus. Diensten van publieke bemiddelaars zijn grotendeels kosteloos; voor bemiddeling door (private) uitzend- en re-integratiebureaus betaalt u als werkgever (voor een deel) de kosten. In het overzicht staat ook welke organisaties landelijk en regionaal werken en uit welke doelgroep(en) hun kandidaten komen. Zij kunnen u helpen bij:

  • het vinden van kandidaten uit de doelgroep
  • het vinden van subsidiemogelijkheden en ondersteunen bij subsidieverwerving
  • het ontzorgen van uw organisatie met betrekking tot de administratieve lasten
  • het begeleiden van medewerkers

Verschillende soorten bemiddelaars

Als u voor een vacature op zoek bent naar een kandidaat uit de doelgroep van de banenafspraak, heeft u de keuze uit verschillende soorten bemiddelaars. Maak een zorgvuldige afweging welke intermediair voor u een goede partner in het werven van kandidaten kan zijn.

UWV – UWV houdt het doelgroepregister bij, beheert de gegevens van Wajongers en kan landelijk werkende organisaties helpen bij het vinden van de juiste kandidaat.
Landelijk WerkgeversServicepunt: (088) 898 20 25 of LandelijkWerkgeversServicepunt.nl@uwv.nl

Werkgeversservicepunt – Binnen elk van de 35 arbeidsmarktregio’s werken de gemeenten samen met het UWV en andere publiek-private partijen om voor werkgevers de juiste kandidaten te vinden. Dit wordt georganiseerd in het Werkgeversservicepunt.

Re-integratiebureau – OVAL is de branchevereniging voor werk, loopbaan en vitaliteit. De bij OVAL aangesloten bedrijven hebben ruime ervaring en expertise in begeleiding en bemiddeling van werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt en in het begeleiden na de plaatsing.

Uitzendbureaus – De ABU en NBBU zijn de koepels van uitzendorganisaties. De leden van de ABU en de NBBU zijn specialisten in het matchen van vacatures bij werkgevers met geschikte kandidaten. Steeds meer uitzendorganisaties hebben ook ervaring met het matchen van werkzoekenden met een arbeidsbeperking.

SW-bedrijven – Cedris is de koepelorganisatie van de SW-bedrijven. Cedris-leden ondersteunen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om aan de slag te komen.

Sociale ondernemingen – Naast de gevestigde bemiddelaars, zijn er een aantal organisaties die als sociale onderneming een bemiddelingsfunctie vervullen voor een specifieke doelgroep. We noemen er hieronder een aantal:

ColourfulPeople | Ctalents | Emma at work | GenderTalent | ITvitae | Kansacademie |Onbeperkt aan de slag | Particibaan | Randstad participatie | RefugeeTalentHub | Studeren en Werken op maat | WorkplacePride

TIP Hulp nodig met het maken van een vacature? Bekijk in deze zelfcoach de paragraaf AAN DE SLAG – beginnen.

TIPS
» Op het digitale platform van Onbeperkt aan de slag kunt u vacatures voor de doelgroep melden
» Ook op werk.nl kunt u vacatures plaatsen

Alternatieve wervingskanalen

Er ontstaan steeds meer alternatieven voor werkgevers om kandidaten te werven. Twee voorbeelden zijn het platform Onbeperkt aan de Slag en het inrichten van arbeidspools.

Onbeperkt aan de Slag
Het doel van Onbeperkt aan de Slag is om werkzoekenden met een beperking en werkgevers met een passende vacature met elkaar in contact te brengen. Hiervoor organiseren zij onder andere regelmatig meet&greets. Hun online matchingsite biedt mensen met een arbeidsbeperking de mogelijkheid om hun kennis, ervaring en talenten direct zichtbaar te maken voor werkgevers.

Arbeidspools
Bij intensieve samenwerking binnen een werkgeversnetwerk kunnen werkgevers gezamenlijk de werving van medewerkers organiseren. Zo’n regionale arbeidspool is ook een mogelijke oplossing voor tijdelijk werk en kleine contracten; taken van verschillende organisaties worden dan verzameld om combinatiebanen te vormen. Daarnaast kan een arbeidspool een snelle oplossing bieden wanneer er geen match is tussen een werkgever en een kandidaat; als werken binnen een bepaald bedrijf niet werkt, kan de werknemer in kwestie bij een ander bedrijf uit de pool aan de slag.

← vorige pagina

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden