Project Beeldvorming 50-plussers

Oudere werknemers en werkzoekenden vormen een waardevolle groep op de arbeidsmarkt. En deze groep groeit, omdat mensen gemiddeld genomen steeds langer doorwerken. Toch blijven hun talenten en potentie vaak onbenut; werkzoekenden die ouder zijn dan 50 jaar hebben veel moeite met het vinden van een baan.* En 50-plussers die wel een baan hebben, krijgen niet dezelfde ontwikkelkansen als hun jongere collega’s. Dat is eeuwig zonde en moet anders.

Ontwikkeling training

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Amsterdam en AWVN slaan de handen ineen en gaan een training ontwikkelen die werkgevers ondersteunt in het neutraliseren van aannames en vooroordelen jegens oudere sollicitanten. Tegelijkertijd helpt het werkgevers om oudere medewerkers die al in dienst zijn meer in hun kracht te zetten. Werkgevers kunnen op meerdere manieren helpen bij het ontwikkelen van deze training:

1. Het invullen van een online labtest

In de eerste fase hebben we leidinggevenden HR-professionals opgeroepen om deel te nemen aan een virtuele ‘lab-test’. De test bestond uit een opdracht waarbij deelnemers een cv van een fictieve oudere sollicitant bekeken, waarna ze antwoord moesten geven op zo’n 20 vragen. Dit deel van het onderzoek is inmiddels afgerond.

2. Deelnemen aan de denktank

Daarnaast vindt op woensdag 21 september een online bijeenkomst plaats waar de onderzoekers met werkgevers wat meer de diepte in gaan. In de denktank wordt aan werkgevers gevraagd wat hun ervaring is met oudere werknemers en sollicitanten, of ze wel eens arbeidsdiscriminatie van 50-plussers zijn tegengekomen en of er in die situaties passende oplossingen zijn bedacht.

Op de hoogte blijven?

Hebt u vragen over dit project of wilt u graag een seintje krijgen als er meer bekend is over de ontwikkeling, bijvoorbeeld wanneer de training klaar is voor gebruik? Stuur dan een mail naar Lisa Molenaar o.v.v. ‘breng mij op de hoogte over beeldvorming 50-plussers’.

 

*Meer lezen over de baankansen van 50-plussers? Meer informatie vind je hier op de site van CNV.

Aanmelden