12 juni 2023

Online preventiesessies 2023 deel 1/3

Ook dit jaar organiseren AWVN en De Normaalste Zaak een reeks ‘preventiesessies’: online kennissessies voor organisaties die willen weten hoe ze kunnen helpen voorkomen dat hun medewerkers uitvallen door psychische klachten.

Dat dit thema preventie van uitval door psychische klachten nog altijd urgent is, onderstrepen de volgende cijfers:

  • 53% van de AWVN-leden merkt dat meer werknemers in hun organisatie last hebben van psychische klachten dan een jaar geleden, zoals stress, burn-out en vermoeidheid.
  • Ruim een derde van het totale langdurend verzuim wordt in Nederland veroorzaakt door psychische klachten
  • De kosten van werkstress gerelateerd verzuim zijn inmiddels opgelopen tot 3,1 miljard euro

Elke sessie zoomen we in op een specifiek aspect van preventie. Zo ziet de serie eruit:

Preventiesessie 1: minimaliseer de kans op psychische klachten door werk

In het kort

Tijdens deze sessie delen we kennis en inzichten over hoe je als werkgever kunt bijdragen aan de mentale gezondheid van medewerkers, om de kans op het ontstaan psychische klachten te verkleinen.

Praktische informatie

Datum en tijd: maandag 12 juni 2023 van 15.00 tot 16.30 uur
Plaats: online
Deelnemen: aanmelden via deze link

Programma

Mensen kunnen om allerlei redenen psychische klachten ontwikkelen, zowel in de privésfeer als op het werk. Voor werkgevers die mentaal welbevinden willen stimuleren, is het belangrijk om te weten wat er speelt onder medewerkers. Maar hoe inventariseer je dit? Welke oorzaken van stress – stressoren – spelen een rol? Wie in de organisatie ervaren een hoge psychosociale belasting en lopen daarmee meer risico op uitval? En vooral: hoe bepaal je welke interventies je vervolgens inzet?

  • We hebben bedrijfsarts Jurriaan Blekemolen uitgenodigd. Hij ontwikkelde de tool PMO PSA: Preventief Medisch Onderzoek PsychoSociale Arbeidsbelasting. Aan de hand van een vragenlijst wordt een risico-inventarisatie gemaakt, waarna een arbeidsorganisatiedeskundige met alle medewerkers met verhoogd risico in gesprek gaat. De deskundige stelt vast hoe het met de medewerker gaat en welke interventies eventueel ingezet moeten worden om psychische klachten te voorkomen.
  • Werkgever Body & Fit zet proactief in op de preventie van psychische problemen bij medewerkers. Zij lichten hun beleid toe en vertellen hoe de tool PMO PSA hierbij aansluit.

Preventiesessie 2: ondersteun medewerkers met psychische klachten

In het kort

Wat kun je als werkgever voor je medewerker doen als hij of zij (beginnende) psychische klachten ervaart? Deze sessie staat in het teken van het voorkomen van uitval door psychische klachten.

Praktische informatie

Datum en tijd: maandag 18 september 2023 van 15.00 tot 16.30 uur
Plaats: online
Deelnemen: aanmelden via deze link

Programma

Volgt

Preventiesessie 3: voorkom langdurig verzuim door psychische klachten

In het kort

Ook als je organisatie veel aandacht besteedt aan de mentale gezondheid van medewerkers, kan het gebeuren dat iemand uitvalt door psychische klachten. De vraag is dan: hoe voorkom je dat het verzuim langdurig wordt? We bespreken wat je als werkgever kunt doen in het ondersteunen van de medewerker tijdens deze fase, tot aan het moment dat de medewerker weer volledig hersteld is.

Praktische informatie

Datum en tijd: maandag 6 november 2023
Plaats: online
Deelnemen: aanmelden via deze link

Programma

Volgt

aanmelden