Sociaal manifest ‘Naar nieuwe arbeidsverhoudingen’

Logo AWVN-werkgeverslijnOp 24 januari 2011 publiceerden AWVN en de vakbonden voor het eerst een gezamenlijke visie op de (gewenste ontwikkeling van) de arbeidsverhoudingen en de arbeidsvoorwaarden. Kern is dat werkgevers én werknemers samen moeten investeren in kennisniveau, gezondheid en inzetbaarheid van werknemers.

In het document Naar nieuwe arbeidsverhoudingen. Mensen maken het verschil, mensen realiseren groei – van FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen, De Unie en werkgeversvereniging AWVN – staat hoe het de komende jaren moet gaan rond arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden. Bedoeling van de ondertekenaars van het manifest is dat de visie wordt doorvertaald naar de cao-onderhandelingen. Voorafgaand aan cao-onderhandelingen zou per sector of onderneming een werkconferentie georganiseerd moeten worden, waar wensen van beide partijen naar voren komen. De gezamenlijke visie is daarbij uitgangspunt.

Centraal in die gezamenlijke visie staat duurzame inzetbaarheid. Werknemers moeten langer plezier houden in hun werk en langer fit blijven. Zo is de kans optimaal dat mensen langer kunnen werken en gezond hun pensioen halen. Dit betekent dat werkgevers én werknemers samen verantwoordelijk zijn voor het investeren in ontwikkeling van vakmanschap. Dat geldt voor mensen met vaste en flexibele contracten. Beide groepen moeten van scholing gebruik kunnen maken. Werkgevers faciliteren dat, van werknemers wordt gevraagd dat zij zich blijven ontwikkelen zodat ze aantrekkelijk blijven op de arbeidsmarkt.

Sociaal manifest 'Naar nieuwe arbeidsverhoudingen'
Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden