Cao-info 2022, nummer 9 – 5 mei

5 mei

De kans bestaat dat u de CAO-info niet vandaag leest, omdat u een vrije dag hebt op 5 mei. Dat verschilt per cao. Als u zelf geen vrije dag heeft, is de kans groot dat u zelf een vrije dag heeft opgenomen om te genieten van één van de 14 Bevrijdingsfestivals die in Nederland plaatsvinden.
Voor het eerst weer met publiek. En als ik voor mijzelf spreek: voor het eerst in het besef dat op 23 uur rijden zich in Europa een land bevindt waar vrijheid letterlijk onder vuur is komen te liggen: Oekraïne. Vrijheid is geen automatisme en verworven recht, maar een groot en breekbaar goed dat dagelijks aandacht verdient.

In Nederland kunnen we in alle vrijheid onderhandelen over onze arbeidsvoorwaarden. Toch voelen we hier ook de Russische poging om Oekraïners van hun vrijheid te beroven. De oorlog is een belangrijke katalysator van de hoge inflatiecijfers in Nederland. Hoewel de cao-lonen in recente akkoorden duidelijk omhoog gaan (met sinds maart gemiddeld een 3 voor de komma), is dit onvoldoende voor koopkrachtbehoud. Die inflatie overkomt ons allemaal. In plaats van de hete aardappel naar elkaar (werknemers, werkgevers en kabinet) te schuiven, wordt het tijd om de handen ineen te slaan en te doen wat nodig is om degenen die het hardst geraakt worden te steunen. In het verleden, zoals na de kredietcrisis, wisten de tripartiete partijen (werknemers, werkgevers en kabinet) elkaar te vinden.

CAO-info, CAO-kijkerBekijk onze speciale website cao-kijker voor gedetailleerde informatie over de meest recente cao-akkoorden

Maar goed, een tripartiete oplossing krijgen u en ik op een vrije dag als vandaag niet meer voor elkaar. Laten we de rest van deze feestdag ons fysiek of virtueel richting Amstel, voor het Koninklijk Theater Carré begeven en genieten van het 5 mei-concert met optredens van onder andere Fresku, Tania Kross, Anita Meyer, Merijn van Haren, Wasim Arslan en Ella van Poucke.

Laurens Harteveld | L.Harteveld@awvn.nl | @Twitter.com

Verder lezen?

Log in