Cao-info 2022, nummer 6 – 24 maart

Lentekriebels

Langere dagen, warmer weer en volle terrassen. Alles duidt erop dat het voorjaar weer in volle gang is. Mijn plantjes thuis beginnen het ook weer naar hun zin te krijgen en de gieter draait overuren.

Ook in het cao-overleg begint de temperatuur op te lopen. De afgelopen tijd liepen de lonen langzaam op, van 2,5% in januari naar 2,7% in februari. Ook maart lijkt warm te worden met 3,1% gemiddeld op twaalfmaandsbasis, maar dit is gebaseerd op slechts vijf akkoorden – met het gemiddelde kan het dus nog alle kanten op gaan.

CAO-info, CAO-kijkerBekijk onze speciale website cao-kijker voor gedetailleerde informatie over de meest recente cao-akkoorden

Als zoon van een fruitteler weet ik dat het voorjaar pas echt begint als de IJsheiligen voorbij zijn. Cao-partijen hebben daar gelukkig niet zoveel last van. Maar dat betekent niet dat cao-onderhandelaars op het terras kunnen genieten van het zonnetje. De oplopende inflatie vanwege de oorlog in Oekraïne bemoeilijkt het onderhandelen, want zowel werknemers als bedrijven voelen de hogere prijzen in hun portemonnee.
Hopelijk breken er snel echt zonnige tijden aan.

Mathijs Roodenburg | m.roodenburg@awvn.nl | @linkedin

Verder lezen?

Log in