Cao-info 2022, nummer 5 – 10 maart

LawinegevaarCAO-info

De voorjaarsvakantie zit er weer op en inmiddels is iedereen wel zo een beetje terug van de skivakantie*. Hebben we daarmee het lawinegevaar dit jaar definitief achter ons gelaten? Nee!
U bent, als u dit voorwoord leest, waarschijnlijk al bedolven onder een heuse cijferlawine.  Afgelopen woensdag bent u namelijk ondergesneeuwd door de nieuwste CPB-cijfers voor 2022 en 2023 uit het Centraal Economisch Plan 2022 (CEP 2022). En alsof dat nog niet genoeg is, heeft het CBS vandaag de eerste realisatiecijfers van de inflatie uit de maand februari 2022 over ons uitgestrooid.

Zo zitten we in de unieke situatie dat u vandaag bij het lezen van CAO-info meer weet over de economische context van Nederland dan ik zelf op het moment van schrijven van dit voorwoord (dinsdagavond) kan vertellen. Je hoeft geen econoom te zijn om in te zien dat de oorlog – die Vladimir Poetin twee weken geleden in Oekraïne is begonnen – de economische groei voor 2022 als sneeuw voor de zon zal laten verdwijnen en dat we zelfs in een recessie kunnen belanden. Door diezelfde oorlog wordt de kans steeds groter dat de hoge inflatiecijfers in 2022 langer aanhouden dan we aanvankelijk dachten. Met een stagnerende economie en hoge inflatie ligt stagflatie op de loer.

CAO-info, CAO-kijkerBekijk onze speciale website cao-kijker voor gedetailleerde informatie over de meest recente cao-akkoorden

Hoge toppen en diepe dalen zijn weliswaar leuk voor skiërs, bedrijven en werknemers bevinden zich liever in “the Dutch mountains”: lekker vlak en voorspelbaar. Laten we in deze onzekere tijden goed op elkaar passen en de pijn – waar mogelijk – samen delen. En laten we bovenal de oorlogsslachtoffers helpen waar we kunnen. Met een lawine van protesten gericht tegen Poetin en met een lawine van donaties aan vluchtende en vechtende Oekraïners…

Laurens Harteveld | L.Harteveld@awvn.nl | @Twitter

* Kleine correctie: zelf heb ik nog nooit op de latten gestaan en kwam ik de afgelopen voorjaarsvakantie niet verder dan het heuvelachtige – maar overigens ook zonovergoten – Limburg.

Verder lezen?

Log in