Cao-info 2022, nummer 11 – 2 juni

CAO-info, CAO-kijkerBekijk onze speciale website cao-kijker voor gedetailleerde informatie over de meest recente cao-akkoorden

Pinksteren

Over een paar dagen is het Pinksteren, een christelijke feestdag waarmee de uitstorting van de Heilige Geest wordt herdacht. Net als de meeste Nederlanders weet ik heel goed dat dit een doorbetaalde vrije dag is in ons land en ook denk ik meteen aan Pinkpop. Maar de precieze aanleiding voor deze vrije dag is me ontschoten.
Na m’n kennis wat opgefrist te hebben (leve Wikipedia!), bleef ik het lastig vinden om me de uitstorting van de Heilige Geest voor te stellen. Wel leidde een en ander tot een tamelijk vrije associatie: drones – die komen de laatste tijd in mediaberichten opvallend vaak voorbij, bedacht ik.

Drones zijn inmiddels gemeengoed geworden, zelfs in speelgoedwinkels kun je ze kopen. Toch verbaast het me hoe groot en vernietigend de impact van een serieuze drone kan zijn, bijvoorbeeld in de strijd van het Oekraïense leger tegen de Russische invasie. Hopelijk zijn nog veel nieuwe drones op weg naar Oekraïne om een bijdrage te leveren aan de overlevingsstrijd van Oekraïne.
Behalve voor dit soort doeleinden, kunnen drones ook ingezet worden om de aarde van nieuw leven te voorzien. Op LinkedIn kwam ik een hoopgevend filmpje tegen over drones die ingezet worden voor herbebossing. Nu maar hopen dat dit geen hoax is, want ik kan een beetje positief nieuws goed gebruiken in deze chaotische tijden.

Ook de cao is al jaren gemeengoed en functioneert nog steeds, ook in de huidige chaotische tijden. Toch hoop ik dat cao-partijen nieuwe manieren gaan vinden om de cao in te zetten. Zoals de drone ingezet kan worden voor een duurzamere wereld, zo zouden we ook het cao-instrument kunnen inzetten voor een duurzamere wereld. En dan heb ik het niet alleen over groene, klimaatvriendelijke afspraken, maar ook over bijvoorbeeld afspraken over budgetcoaches ter voorkoming en bestrijding van schulden (in deze tijden van hoge energieprijzen en hoge inflatie). Of over afspraken om in extreem slechte situaties de pijn te verdelen om gedwongen ontslagen van werknemers en faillissementen te voorkomen, en om in goede tijden de winst beter te verdelen.

Moge Pinksteren in elk geval een periode van herbezinning zijn voor cao-partijen die op dit moment in overleg zijn (of zich daarop voorbereiden), om stil te staan bij passende loonafspraken (de laatste maanden staat er een 3 voor de komma). En nog belangrijker: om na te gaan welke andere afspraken nodig zijn, zowel in het kader van goed en aantrekkelijk werkgeverschap als tegen de achtergrond van de energie- en digitale transitie waar Nederland middenin zit.

Laurens Harteveld | L.Harteveld@awvn.nl | @Twitter

Verder lezen?

Log in