Cao-info 2021, nummer 7 – 8 april

We zijn er bijna…

De komende dagen zijn wellicht de lastigste dagen die we dit jaar gaan meemaken. Het maatschappelijk draagvlak voor strenge corona-maatregelen erodeert snel, terwijl de derde golf voor de deur staat. Ook zonder coronapandemie zouden we niet van de lente kunnen genieten, want april trakteert ons op winterse buien.

Ook in de polder speelt verwarring een hoofdrol in deze ijzige tijden. Op YouTube zag ik een filmpje van koeien die voor het eerst sinds maanden weer in de wei mochten grazen, maar die na zes meter treuzelen weer zijn omgedraaid en daarna snel terug de warme stal in zijn gevlucht. Ook aan de cao-tafels heerst nog een ijzig klimaat. Er zijn weliswaar 22 akkoorden afgesloten in de maand maart (een paar meer dan gemiddeld), maar daarmee halen we de opgelopen corona-achterstand nog lang niet in.

cao-kijker voor gedetailleerde informatie over de meest recente cao-akkoorden

Tegen iedereen die er de komende dagen doorheen komt te zitten: hou nog even vol!
De derde golf schijnt volgens de nieuwste inzichten korter te duren en minder IC-opnames te vergen. In de tweede helft van april zou het ergste leed geleden moeten zijn. En als het toch anders loopt: iedere dag komen er meer gevaccineerden bij, dus de strenge coronamaatregelen kunnen binnenkort stap voor stap worden afgebouwd.
Met het stijgen van de temperatuur kunnen de koeien weer terug in de wei en de terrassen hopelijk weer open eind april of mei.
En als de polder dan weer normaal functioneert, gaan we dat ongetwijfeld terugzien aan de cao-tafels. Cao-partijen gaan elkaar vinden in afspraken over (blijven) investeren in medewerkers in de vorm van meer loon waar dat kan en/of tijdelijk extra verlof en aandacht voor bredere inzetbaarheid.

Nog even volhouden dus!

Laurens Harteveld | L.Harteveld@awvn.nl | @Twitter

 

 

 

Verder lezen?

Log in of maak een tijdelijk account aan

0 reacties