Cao-info 2021, nummer 23 – 9 december

Achteruit rennen…

Bij ons thuis is met de komst van de kerstboom een abrupt einde gekomen aan alle Sinterklaasversiering. In plaats van de realistische nieuwsitems uit het dagelijkse Sinterklaasjournaal kijken we nu weer gewoon naar het surrealistische nieuws in het Zes-uurjournaal.
Na een onrustige periode van vooruitkijken (Wat zit er in m’n schoen, wanneer is het pakjesavond?) bevinden we ons ineens in een rustgevende periode waarbij we onder de kerstboom terug kunnen blikken op de highlights van het bijna aan het einde gekomen jaar.

Laten we ons beperken tot de cao-ontwikkelingen. Ik had het al bijna verdrongen, maar de eerste vier maanden van 2021 zaten we in een strenge lockdown, grotendeels met avondklok. Achter de schermen werkten we bij AWVN aan een grote operatie: alle directe leden hebben voor de zomervakantie een eigen, unieke cao-dashboard gekregen waarop zij de voor hen belangrijkste cao-informatie kunnen raadplegen. Na de zomervakantie verdrong de snel krapper wordende arbeidsmarkt de coronapandemie als rem op het cao-overleg. In november groeide de onrust aan de cao-tafels en daarbuiten over het snel stijgende aantal corona-besmettingen en de ook al snel stijgende inflatiecijfers. Zo is 2021 het jaar geworden van hollen en stilstaan, of misschien beter gezegd: achteruit rennen.

Bekijk onze speciale website cao-kijker voor gedetailleerde informatie over de meest recente cao-akkoorden

Helaas is onze glazen bol kapot bij AWVN, en kunnen we niet precies voorspellen hoe 2021 zal eindigen en hoe het in 2022 verder zal gaan met corona, de inflatie en de arbeidsmarktkrapte. Maar we hebben wel ideeën hoe u met die onzekerheden op arbeidsvoorwaardelijk gebied kunt omgaan. Hou het nieuws goed in de gaten, want één dezer dagen zijn deze ideeën te lezen in de Arbeidsvoorwaardennota 2022. Voor nu wens ik u alvast alle succes toe met de eindejaarsdrukte, en vergeet niet zo af en toe een reflectief momentje onder de kerstboom te pakken…

Laurens Harteveld | L.Harteveld@awvn.nl | @Twitter

Verder lezen?

Log in