Cao-info 2021, nummer 19 – 14 oktober

Achtbaan

Volgende week is het herfstvakantie en gaan we met ‘die van bijna zes’ naar Disneyland Parijs. Eens kijken of ze in de Crush’s Coaster, Casey Jr, en de Big Thunder Mountain durft…

De afgelopen weken heb ik een handvol presentaties mogen geven in fysieke en digitale ledennetwerken, waarbij ik de economische realisatiecijfers uit 2021 en de ramingen voor 2022 samenvatte met het beeld van een achtbaan. Zaken als groei, contractlonen, gewerkte uren, consumptie en uitvoer: een paar maanden geleden zijn ze ongekend snel en diep gedaald, en de laatste maanden klimmen ze net zo snel weer steil omhoog.

Golfbewegingen zijn van alle tijden, natuurlijk, maar de fluctuaties zijn extremer en de lijnen lopen steiler dan de afgelopen decennia. Soms bekruipt me wel het gevoel of het allemaal niet te snel gaat voor me, iets wat mijn dochter zich misschien ook zal afvragen als ze met het achtbaankarretje voorbijflitst. Of een nog erger gevoel: de recente fluctuaties zijn het nieuwe normaal waar niemand problemen mee heeft – alleen oudgedienden op de werkvloer (waartoe ik mezelf inmiddels ook reken) kunnen het tempo niet meer zo goed bijhouden. Of weerspiegelen de extremere cijferreeksen de radicaler wordende samenleving en politiek, waar absurde geluiden steeds normaler worden?

cao-kijker voor gedetailleerde informatie over de meest recente cao-akkoorden

Als zulke vragen boven komen drijven, dan weet je welk jaargetijde het is. Maar het mooie aan de herfst is weer de herfstvakantie. En met het bezoek aan Disneyland in het vooruitzicht, heb ik er alle vertrouwen in dat na twee of drie achtbaanritjes de antwoorden op al die existentiële vragen me vanzelf te binnen schieten. Of dat die vragen gewoon verdampen – ergens tussen gillende kinderen als we over de kop gaan in een looping.

Laurens Harteveld | L.Harteveld@awvn.nl |@Twitter

Verder lezen?

Log in of maak een tijdelijk account aan

0 reacties