Cao-info 2021, nummer 18 – 30 september

Nieuw kantoor? Laat maar

Maandag publiceerde het FD een artikel of een nieuw kantoor voor bedrijven nog wel nodig is nu steeds meer werknemers willen blijven thuiswerken. Er gaan al langer geluiden dat kantoren anders moeten worden ingericht vanwege deze veranderde behoefte van werknemers, denk aan Het Nieuwe Werken. Kantoren zouden ontmoetingsplekken worden waar geen vaste werkplekken meer zijn. Dankzij corona is hybride werken in een enorme versnelling terecht gekomen. Daardoor worden nog meer vraagtekens geplaatst bij dat nieuwe kantoor.

Deze dalende behoefte aan kantoorruimte zou een onderdeel kunnen zijn voor een oplossing van de woningnood. Zo kan overbodige, bestaande kantoorruimte worden omgebouwd tot appartementen en kunnen woningen worden gebouwd op dat stuk grond in de plaats van een kantoor. Alleen is het in de praktijk vaak niet zo simpel. Mensen zijn gewoontedieren die vaak gehecht zijn aan hun werkplek, zelfs al zouden ze meer vanuit huis werken dan op kantoor. Dit maakt het voor bedrijven lastig om de (flexibele) kantoorruimte optimaal te benutten. Bovendien zijn er ook mensen die naar kantoor willen om wel individueel geconcentreerd te werken. Ook zie ik zelf nog in mijn omgeving verschillende bouwprojecten voor nieuwe kantoren. Maar gelukkig ook projecten waarbij kantoorruimte juist wordt omgebouwd tot appartementen, zoals in Nieuwegein.

cao-kijker voor gedetailleerde informatie over de meest recente cao-akkoorden

De tijd zal het leren of door de stijgende mate van thuiswerken daadwerkelijk de behoefte aan kantoorruimte significant vermindert, waardoor er meer ruimte vrijkomt voor woningen. Maar wat betekent dit nou voor het cao-overleg? Nou, als werknemers vanuit huis werken blijft een werkgever verantwoordelijk voor het creëren van een veilige en gezonde werkplek. Daarom worden in meerdere cao’s afspraken gemaakt om een arbo-verantwoorde thuiswerkplek te creëren. Zo kan een werkgever een budget beschikbaar stellen of een bruikleenmodel opzetten. Hierdoor kunnen werknemers ook thuis op een fijne werkplek aan de slag.

Mathijs Roodenburg | M.Roodenburg@awvn.nl |@Twitter

Verder lezen?

Log in of maak een tijdelijk account aan

0 reacties