Cao-info 2021, nummer 16 – 16 september

Corona op de werkvloer

Corona blijft de gemoederen de komende tijd nog wel bezig houden. We hebben net weer een persconferentie van het kabinet achter de rug. De ene helft van Nederland vindt de versoepelingen te snel gaan, de andere helft te langzaam.

Diezelfde polarisatie zien we op de werkvloer. Moet het mogelijk zijn om een negatieve coronatest van werknemers of collega’s te verlangen of te eisen? En/of een vaccinatiebewijs?
We zien een spanning ontstaan tussen verschillende (grond)rechten op de werkvloer: gezondheid (verantwoordelijkheid van een werkgever om een veilige werkplek te garanderen) versus privacy (recht van individuele werknemer om wel of geen vaccinatie te nemen en hierover wel/niet te communiceren naar collega en leidinggevende).

Het is in de praktijk vaak lastig om dit gesprek te voeren met elkaar, omdat uitspraken al snel iemands persoonlijke overtuigingen kunnen raken op het terrein van privacy, gezondheid en grondrechten.
En toch gaat de Nederlandse Vereniging van Arbeidsverhoudingen (NVA) dit gesprek wel starten omdat corona de arbeidsverhoudingen op zo veel manieren raakt. De insteek is dat we in dit gesprek niet op zoek gaan naar ons eigen gelijk, maar gaan luisteren naar de argumenten en zorgen van de ander. Een beter begrip van elkaar kan leiden tot depolarisatie en, wie weet, wellicht tot (het begin van) een oplossing…

Als je bij dit virtuele gesprek op vrijdagochtend 24 september aanwezig wilt zijn, dan kun je je hier aanmelden: NVA-gesprek (24/9): Corona op de werkvloer
Hoe zou het cao-overleg er uit zien als alle partijen aan de cao-tafel met deze insteek het overleg starten?

Laurens Harteveld | L.Harteveld@awvn.nl | @Twitter

cao-kijker voor gedetailleerde informatie over de meest recente cao-akkoorden

 

 

Verder lezen?

Log in of maak een tijdelijk account aan

0 reacties