Cao-info 2021, nummer 13 – 8 juli

Gras

Het gras bij de buren is altijd groener. Deze wetmatigheid geldt overal en bij ons thuis zelfs dubbel, maar dat komt omdat onze tuin nog steeds een grote woestenij is – geen grasspriet te bekennen.
Een paar weken geleden leek het ons een goed idee om een steentje bij te dragen aan het bestrijden van de klimaatcrisis door de stenen in onze tuin te lichten en een grasmat aan te leggen. Deel één van dit idee verliep voorspoedig: tegels eruit. Maar deel twee, gras erin, had meer voeten in de aarde. Alle hoveniers in Zuid-Holland hebben een overvolle orderportefeuille, dus we zijn op z’n vroegst in oktober aan de beurt voor de professionele aanleg van een grasmat.

De toegenomen vraag naar hoveniers hangt sterk samen met de coronacrisis en de lockdown: dankzij corona zitten (thuiswerkende) mensen vaker in de tuin, waardoor tuinonderhoud snel stijgt naar de top drie van huishoudelijke werklijstjes. Wellicht hebben de platgelopen grasmatten van het Malieveld en Museumplein ook iets te maken met de lange wachtlijst. Maar het kan ook een voorloper zijn op de snel krapper wordende arbeidsmarkt.

Hoe dan ook, nu we al weken tegen die kale vlakte aankijken, resteert ons nog één optie: zelf aan de slag. Recente ervaringen met de AH-moestuintjes hebben ons hier lang van weerhouden, maar de inmiddels weer oplopende aantallen coronabesmettingen hebben ons over de streep getrokken. Stel dat het in de zomervakantie lastiger wordt om te kamperen in het buitenland (of in Nederland) vanwege nieuwe coronarestricties, dan hebben we altijd nog een terugvaloptie: kamperen in eigen (grasrijke) tuin…

cao-kijker voor gedetailleerde informatie over de meest recente cao-akkoorden

Waarom val ik u lastig met mijn gazonperikelen? Allereerst moest ik het gewoon even kwijt omdat ik er dagelijks mee wordt geconfronteerd. Maar het is ook een rake metafoor voor de polder op dit moment. We kennen allemaal de uitdagingen op de arbeidsmarkt en weten hoe het beter moet (Commissie- Borstlap en het MLT-advies van de SER), maar zonder missionair kabinet blijft de vruchtbare poldergrond braakliggend terrein. Ondertussen neemt zowel de arbeidsonrust als de krapte op de arbeidsmarkt toe.
De oplossing: laat er geen gras over groeien en ga zelf aan de slag. In onze arbeidsvoorwaardennota voor 2021, Schaken op meerdere borden, staan vele concrete aandachtspunten voor het cao-overleg.

Laurens Harteveld | L.Harteveld@awvn.nl |@Twitter

 

Verder lezen?

Log in of maak een tijdelijk account aan

0 reacties