Cao-info 2020, nummer 8 – 23 april

Eerste cao Picnic

Vorige week hebben Picnic-werknemers ingestemd met de eerste cao voor de gelijknamige online supermarkt. Hoewel de exacte tekst nog ontbreekt, gaat het om een cao-akkoord voor een cao van twee jaar met een contractloonstijging van twee keer 3%. Het is een bijzondere cao, want het is de eerste cao in de snelgroeiende e-commerce sector.

“Picnic is een online supermarkt die al je boodschappen gratis thuis bezorgt. In de Picnic-app vind je precies dezelfde boodschappen als in de supermarkt, maar dan voor de laagste prijs. In september 2015 begon Picnic in Amersfoort met vier bezorgautootjes. Inmiddels rijden er zo’n 800 autootjes rond in meer dan 70 Nederlandse plaatsen. Met honderdduizenden klanten en een maandelijkse uitbreiding naar nieuwe steden, werd Picnic in 2019 uitgeroepen tot het snelst groeiende bedrijf van Nederland”. Aldus Picnic.

Picnic zegt alle vakbonden in voorjaar 2019 te hebben uitgenodigd aan de onderhandelingstafel, maar dat de FNV daarop niet reageerde. CNV reageerde er wel op, maar wilde de uitspraak van de rechter afwachten. De Unie ging wel naar de onderhandelingstafel. Vooraf heeft De Unie alle medewerkers in een digitale enquête gevraagd wat ze belangrijk vinden. Daaruit kwam vooral onderwerpen naar voren als loon, flexibiliteit en scholing.
Picnic en De Unie zijn het vervolgens eens geworden over een cao. Werknemers kunnen rekenen op 6% meer loon in twee jaar tijd, een extra vakantiedag, een wachtdag minder bij ziekte, een jaarlijks opleidingsbudget van €200 en een hogere pensioenbijdrage van de werkgever. Ook zijn er afspraken gemaakt over een vast dienstverband na enkele tijdelijke contracten.
In totaal brachten 2.500 van de in totaal 4.000 werknemers hun stem uit. Bijna 90% heeft daarbij aangegeven akkoord te gaan met het onderhandelingsresultaat dat Picnic vorige week bereikte met De Unie.

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
cao-seizoen hoofdpunten recent akkoord Voortgezet onderwijs recent akkoord Tuinzaadbedrijven
achtergrond Coronacrisis en Stichtingsoproep aan cao-partijen (herhaling)

Picnic-topman Michiel Muller tegenover De Telegraaf: “We gaan de komende tijd de cao verder uitbouwen. Dat betekent nog meer aandacht voor scholing en ontwikkeling. Bovendien willen we de functiewaardering voor onze werknemers volwassener maken om de doorstroom te bevorderen. Welke functies zijn er nog meer binnen het bedrijf, en hoe kan een medewerker zijn of haar carrière plannen?”

Volgens de Picnic-topman is de cao bedoeld voor de gehele e-commerce. “Toen bekend werd dat medewerkers van Picnic niet onder een bestaande cao vielen, zijn we met verschillende partijen gaan praten over een eigen cao die overigens geldt voor de gehele e-commerce. We gaan dit onder meer met brancheorganisatie Thuiswinkel.org delen en hopen dan dat andere partijen zich aansluiten.”

De Unie-voorzitter Reinier Castelein is trots op de nieuwe cao. Die trots betreft vooral de manier waarop die tot stand is gekomen. De Unie heeft eerst een onderzoek gehouden onder de Picnic-medewerkers over hun wensen en verlangens, waarna met de uitkomst hiervan in de hand de cao is uitonderhandeld. “Dit is een mooi voorbeeld van een nieuwe manier van vakbondswerk die tegemoetkomt aan het draagvlakprobleem. Vakbonden hebben steeds minder leden terwijl die wel de uitkomst van cao’s bepalen.”

In de polder zijn tegengestelde reacties te horen. Aan de ene kant zijn cao-partijen (Picnic en De Unie) tevreden dat er een cao is bereikt: het is de eerste keer dat een online winkel een cao afsluit. Noemenswaardig is ook dat alle Picnic-medewerkers vooraf hun arbeidsvoorwaardelijke wensen konden aangeven, en achteraf konden stemmen over het cao-akkoord in plaats van alleen vakbondsleden. Aan de andere kant zijn de vakbonden FNV en CNV ontevreden met deze cao omdat Picnic in hun ogen onder de supermarkt-cao zou moeten vallen. De rechter oordeelde eind december dat Picnic níet valt niet onder de supermarkt. FNV zegt “zwaar teleurgesteld” te zijn in de uitspraak. “We sluiten cao’s onder meer af om werknemers binnen één branche voor hetzelfde werk gelijk te belonen. Daarmee voorkom je concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Door deze uitspraak worden medewerkers een speelbal in de concurrentiestrijd in de supermarktbranche”, aldus cao-coördinator Zakaria Boufangacha.

Laurens Harteveld
l.harteveld@awvn.nl
@Twitter

Verder lezen?

Log in of maak een tijdelijk account aan

0 reacties