Cao-info 2020, nummer 3 – 13 februari

Liefde aan de cao-tafel?

Morgen is het Valentijnsdag, dus als u vandaag uw Valentijnskaart nog op de bus doet, dan komt ie nog net op tijd aan…
Hoewel het plaatje hiernaast doet vermoeden dat de liefde rijkelijk vloeit aan de cao-tafels, is in werkelijkheid het tegenovergestelde waar.
Cao-land kan wel wat Cupidootjes gebruiken, want de liefde lijkt over en weer flink bekoeld te zijn.

Dit zien we terug op een aantal manieren. Ten eerste is het aantal akkoorden dat in januari tot stand is gekomen kleiner dan normaal. We tellen op dit moment tien akkoorden, terwijl we vorig jaar nog uitkwamen op 17 en het langdurige gemiddelde rond de 30 ligt. Reden voor de stroeve start is wederom het gapende gat tussen de uniforme looneis van 5% en het loonbod van werkgever. Ook het pensioendossier houdt de gemoederen bezig.

Ten tweede zien we dat de cao-akkoorden die wél tot stand zijn gekomen, vaak een achtergrond kennen van stakingen en/of ultimatums, zoals bij Etos Distributie, Heineken en de Technische Groothandel.

Ten derde zien we enkele cao-tafels waar de FNV heeft besloten het onderhandelingsresultaat niet te tekenen (ICK, Fokus en Ardagh Glass), terwijl andere vakbonden (CNV en De Unie) dat wel doen. Tegelijkertijd zien we ook twee onderhandelingsresultaten waar FNV en CNV hun handtekening onder hebben gezet, maar die de achterban van De Unie heeft verworpen (VGZ en Achmea).

Op dit moment zijn er in 2020 138 cao’s verlopen zonder dat er overeenstemming is bereikt over een nieuwe cao, en uit 2019 staan er ook nog 100 cao’s open.
Misschien keert de liefde voor elkaar terug als we elkaar een Valentijnskaart sturen?

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond sectoroverzicht 2019: grotere cao’s in de (semi) publieke sector
cao-seizoen hoofdpunten recente akkoorden
Heineken • Fokus • Technische Groothandel • CIZ

Laurens Harteveld
L.Harteveld@awvn.nl
@Twitter

 

 

Verder lezen?

Log in of maak een tijdelijk account aan

0 reacties