Cao-info 2020, nummer 23 – 17 december

Waarderen wat we wel hebben

Als u dit leest, bent u er inmiddels al wat aan gewend: Nederland gaat vijf weken op slot en we zitten in een strenge lockdown.
Ik heb het nieuws tien minuten geleden gehoord en zit nog midden in het verwerkingsproces. Het was een krachtige speech van Rutte, waarvan de noodzaak van de pijnlijke boodschap voor maatschappij, economie, werkgevers, werknemers en individuen alleen maar krachtiger werd door het fluit- en lawaaiprotest van enkele verdwaalde demonstranten.

De gevolgen voor het cao-overleg laten zich raden: de novemberrally zal zich in december niet doorzetten. Aan de cao-tafel wordt het net zo stil als op het schoolplein en in de kapsalon. Het aantal in 2020 verlopen cao’s – ruim 175 – zal de komende weken weinig afnemen. Sectie 2 van deze nieuwsbrief zal dan ook niet veel wijzigen. Evenmin zullen er veel nieuwe akkoorden afgesloten worden voor de ruim 150 cao’s met een begindatum van 1 januari 2021. Ook sectie 5 zal dus weinig veranderen. Wat wel flink zal veranderen, zijn de CPB-ramingen.

cao-kijker
voor gedetailleerde informatie over de meest recente cao-akkoorden

En zo eindigt de laatste CAO-info van 2020 zoals het grootste deel van 2020: in mineurstemming.
Wat mij helpt om hieruit te komen, is om de internetverbinding even uitzetten en de persoonlijke verbinding aan te zetten. Ik sluit heel even mijn ogen en voel me omringd door familie, vrienden, buren en collega’s. Daar zitten echt een paar geweldige mensen tussen. En als ik dan m’n ogen open, ervaar ik een fijn en warm huis met volle kasten (koelkast, voorraadkast en kledingkast). Wat een weelde en rijkdom…

Menig cao-overleg zal de komende weken alleen mogelijk zijn met een internetverbinding. De uitdaging wordt om ons niet te laten afleiden door oneliners, protesten en andere ruis op de lijn, maar oog hebben voor de persoonlijke verbinding met alle gesprekspartners. Deze coronacrisis overwinnen we alleen samen, als werkgevers en vakbonden gezamenlijk optrekken.

Zoals AWVN op haar webpagina en sociale media meldt: “We zien er naar uit om je weer persoonlijk te ontmoeten in 2021!”. Tot ziens in 2021 dus, en waardeer onder de kerstboom – thuis of in het bos – al het moois dat we wél hebben!

Laurens Harteveld | L.Harteveld@awvn.nl | @Twitter

Verder lezen?

Log in of maak een tijdelijk account aan

0 reacties