Cao-info 2020, nummer 19 – 21 oktober

Met de WIEG zijn we er nog niet

In deze editie:
cao-seizoen actuele ontwikkelingen recent akkoord bouwmaterialenhandel recent akkoord IKEA recent akkoord Aegon AWVN-cursus Leergang arbeidsvoorwaarden (voorjaar 2021)

Voor de rest van de wereld draait 2020 om corona, maar als nieuwe vader slokt mijn baby dit jaar mijn aandacht op. In arbeidsvoorwaardenland is op het gebied van vaderschapsverlof iets interessants aan de hand: in steeds meer cao’s worden daarop aanvullingen afgesproken. Werkgevers krijgen 70% van het maximumdagloon waar werknemers recht op hebben terug van het UWV, maar veel bedrijven in de financiële dienstverlening, industrie en recent ook de Rijksoverheid kiezen ervoor dat aan te vullen tot 100% van het salaris (en keuzebudgetten). Soms om de opname van het verlof aan te moedigen (en daarmee ook het onderliggende doel: arbeid en zorg binnen gezinnen gelijker verdelen), vaak ook omdat werkgevers aantrekkelijk willen zijn en blijven voor de doelgroep van jonge mannen.

Ik neem zelf in december vijf weken vaderschapsverlof op als mijn vrouw weer gaat werken. Ik zie het verlof als een goede en noodzakelijke basis om mijn kind beter te leren kennen. Maar om het doel van gelijkere verdeling van zorg en (daardoor) meer arbeidsuren voor vrouwen te bereiken, is meer nodig denk ik – en dan heb ik het niet over meer wetgeving.

Voor veel werkenden is het knelpunt dat optreedt in de combinatie van werk en zorg voor kinderen, niet zozeer (of alleen) tijd, maar eerder de werktijden, verwachtingen qua bereikbaarheid, aanwezigheid bij vergaderingen en werken op locatie. Als de coronatijd ons iets heeft geleerd, is het dat er (veel) meer mogelijk is qua flexibel werken dan we allemaal altijd voor mogelijk achtten. Als er structureel meer ruimte komt voor ouders om werk en privé te combineren op een dusdanige manier dat ze binnen hun dag- en weekritme resultaten halen, levert dat volgens mij veel meer op dan formele verlofregelingen alleen.

Dat vraagt wel om een ander type leiderschap van leidinggevenden, een andere manier van aansturing en een cultuur waarin meer op basis van vertrouwen en resultaten wordt gewerkt. Zo’n verandering is niet makkelijk, maar door corona hebben veel organisaties al stappen in die richting gemaakt. Als die ontwikkeling doorzet en jonge ouders meer ruimte hebben om hun eigen werk-zorgbalans in te vullen, heeft corona in elk geval één positief langetermijneffect!

Koen van Schie-Akdag
k.schie@awvn.nl

Verder lezen?

Log in of maak een tijdelijk account aan

0 reacties