Cao-info 2020, nummer 18 – 8 oktober

Tweede golf

Komt er wel of komt er geen tweede golf? Deze vraag hield menig beleidsmedewerker en cao-onderhandelaar al sinds de zomer bezig. Maar de dag voor Prinsjesdag was alle onzekerheid weg. Het is zeker: er komt een tweede golf. De FNV gaat namelijk, net als in 2020, een centrale looneis van 5% neerleggen aan de cao-tafels in 2021.

Tegelijkertijd komt er een golf aan expirerende cao’s op ons af: per 1 januari expireren 161 cao’s met 1,7 miljoen werknemers. Niet ongewoon voor de maand januari, maar als we daar de 250 openstaande cao’s uit 2020 bij optellen (met 1,1 miljoen werknemers), dan hebben we te maken met een heuse vloedgolf in de polder.

In deze editie
cao-seizoen Actuele ontwikkelingen recent akkoord Rijk recent akkoord Groenten en Fruitverwerkende Industrie recent akkoord Intertek Polychemlab Achtergrond Sectoroverzicht 2020: grootste bedrijfstakcao’s

Op het online AWVN-congres ‘Crisiskrakers’ van afgelopen maandag kwamen vijf dilemma’s kort aan de orde. In het online magazine kunt u daar nog veel meer over teruglezen. De oproep tot meer mee-ademende cao’s bestempelen FNV en CNV als een “steen in de vijver”. Het moge duidelijk zijn: vakbonden en werkgevers zitten al een tijdje niet meer op dezelfde golflengte.

Nu de tweede coronagolf Nederland op dit moment overspoelt, is het urgenter dan ooit dat vakbonden en werkgevers met elkaar in zee gaan. En ja vakbonden: dat betekent meer meeademende cao’s. En ja werkgevers: dat betekent meer afspraken over werkzekerheid en afspraken om de zwaarste lasten niet bij de zwakste schouders op de arbeidsmarkt terecht te laten komen. Alleen samen kunnen we de omvang van de komende ontslag- en faillissementsgolf beperken…

Laurens Harteveld
L.Harteveld@awvn.nl
@Twitter

Verder lezen?

Log in of maak een tijdelijk account aan

0 reacties