Cao-info 2020, nummer 16 – 16 september

Corona verziekt Prinsjesdag

Aan het weer lag het niet: het was op Prinsjesdag een stralende nazomerdag. Maar corona maakte van Prinsjesdag 2020 allesbehalve een feestdag. Pieter Omtzigt (TK-lid CDA) twitterde: “Bijna alle tradities van Prinsjesdag zijn verdwenen (gouden koets, ridderzaal, de staatssecretarissen, Leve de Koning roepen), maar eentje blijft: de Miljoenennota lekt onmiddellijk”.

Erger dan de verdwenen tradities rondom Prinsjesdag is de impact van corona op de economie in 2021.
Koning Willem-Alexander prees in de Grote Kerk van Den Haag de veerkracht van ondernemers, “die op allerlei manieren hun bedrijf draaiende hielden”. Dat geldt ook voor ouders, die van de ene op de andere dag onderwijs en thuiswerken moesten combineren. “Nederland heeft in de crisis bewezen verantwoordelijk, saamhorig en flexibel te zijn. Laat ons dat volhouden zolang dat nodig is”.

in deze Prinsjesdag-editie

kabinetsplannen
miljoenennota 2021, belastingplan 2021, begroting SZW 2021 macro-economische ontwikkelingen totaalplaatje, loonkosten, koopkracht vakbondsinzet FNV, CNV, VCP AWVN-cursussen onderhandelen over arbeidsvoorwaarden (extra editie van de najaarcursus)

De uitbraak van het coronavirus dook wederom op aan het einde van de Troonrede. “De coronacrisis stelt ons ernstig op de proef in alles wat van waarde is: gezondheid, werk, familie en vriendschappen”. Volgens de koning kan iedereen, jong en oud, een bijdrage leveren om deze periode te boven te komen.
Het zal ongetwijfeld beroepsdeformatie zijn, maar ik hoor dit gelijk als oproep aan cao-partijen om vanaf vandaag samen aan de slag te gaan. Het zal niet makkelijk worden met de looneis van de FNV aan de ene kant tegenover de werkgevers wens om meer mee-ademende arbeidsvoorwaarden af te spreken, maar ook weer niet onmogelijk.

Prinsjesdag Analyses en commentaren van AWVN-experts vindt u op deze website: Actuele HR-issues | Rijksbegroting 2021

In deze speciale Prinsjesdageditie van CAO-info staan de kabinetsplannen in hoofdlijnen, het nieuwste macro-economische beeld van 2021 en de vakbondsinzet voor 2021. Wie liever meer gedetailleerde teksten met analyses en commentaren van AWVN-experts wil lezen, kan z’n hart ophalen bij het Prinsjesdag-gedeelte van de AWVN-website.
Met deze informatie hopen we een bijdrage te leveren om deze periode – vastgelopen cao-overleg door grote onzekerheid over de toekomst – weer te boven te komen…

Laurens Harteveld | L.Harteveld@awvn.nl | @Twitter

Verder lezen?

Log in of maak een tijdelijk account aan

0 reacties