Cao-info 2020, nummer 14 – 27 augustus

Spuitende brandkranen, sluimerende onvrede en het arbeidsvoorwaardenoverleg

Het was een hete zomer. En in de Schilderswijk in Den Haag (waar ik woon) werden de brandspuiten opengebroken voor wat koelte. Daar bleef het niet bij; de bijbehorende rellen haalden dagenlang het nieuws. Sinds ik in 2015 in de wijk woon is dit de tweede keer dat er grootschalige rellen uitbreken. En dat voelt nog steeds raar. Ik merk dat ik rellen nog steeds associeer met Engeland of de VS. Dan denk ik aan de film ‘Do the right thing’ van Spike Lee waar hij laat zien hoe sluimerende rassenspanningen in Brooklyn, New York compleet uit de hand lopen tijdens een hittegolf (en waar ook brandkranen worden opengebroken). Maar in Nederland? Je eigen wijk slopen?

Voor mij is dit (weer) een reality check. Ik bevind me echt in een heel andere situatie dan mijn wijkgenoten. Wat voor mij een bruisende en gezellige wijk is vormt voor een grote groep jongeren ook een bron van onvrede. Zij zien hun toekomst somber in en voelen zich niet gehoord en gezien. Dan komt daar corona, het wegvallen van school, werk, vakanties en een hittegolf overheen.. en kan het snel misgaan.

Natuurlijk is de situatie in de Schilderswijk niet representatief voor de werkvloer. Maar ik zie wel een les voor de arbeidsverhoudingen en het arbeidsvoorwaardenoverleg. Hier in de Schilderswijk werden gemeente, politie maar ook wijkbewoners verrast door de rellen en de sluimerende onvrede. Het ging toch zo goed? Ook op de werkvloer kunnen gestolde percepties ervoor zorgen dat sluimerende onvrede niet wordt waargenomen en worden onwelkome boodschappen soms genegeerd. Zeker in coronatijd met al het thuiswerken is het waardevol om je als werkgever kwetsbaar op te stellen en actief de vraag te stellen: hebben we het goed geregeld? Hoe kan het beter? Daar kan een organisatie (en het personeel) alleen maar beter van worden.

In deze editie

cao-seizoen actuele ontwikkelingen
recent akkoord Bouw & Infra recent akkoord Modint recent akkoord LEO recent akkoord SZS en Jachtbouw AWVN-cursussen onderhandelen over arbeidsvoorwaarden (extra editie van de najaarcursus)

De belangrijkste les is misschien nog wel dat je door een incident het zicht op het grote beeld niet moet verliezen. Hier in de Schilderswijk groeit een generatie op die over 10 jaar volop meedoet op alle niveaus van de Nederlandse arbeidsmarkt. Er gaat veel goed, en incidenten hebben de neiging de aandacht te trekken naar wat er niet goed gaat. Dat moet ook, maar zowel hier in de wijk als op de werkvloer moet er ook genoeg aandacht zijn voor de grote groep waar het wel goed mee gaat en wat zij nodig hebben.

Gelukkig is inmiddels zowel de temperatuur als de spanning in de wijk inmiddels wat gedaald. Ook aan cao-tafels is de hitte in veel overleggen de afgelopen tijd afgenomen: corona is een goede reality check voor iedereen. En er is nog genoeg te doen. Op naar een hopelijk constructief nieuw arbeidsvoorwaardenseizoen!

Koen van Schie‐Akdaḡ
k.schie@awvn.nl

Verder lezen?

Log in of maak een tijdelijk account aan

0 reacties