Cao-info 2020, nummer 13 – 2 juli

Strijden of samenwerken?

De impact van de coronacrisis wordt steeds zichtbaarder. Zo verliest de RAI 150.000 euro. Per dag. Mövenpick Hotel heeft een bezettingsgraad van 1 tot 2%. Wat neerkomt op een verlies van een miljoen euro per maand. De Passenger Terminal Amsterdam verwacht dit jaar geen enkel cruiseschip.
Zo maar drie impressies…
Tegen deze achtergrond hebben werkgevers hun arbeidsvoorwaardeninzet half juni herzien. Een paar dagen geleden publiceerde de Stichting van de Arbeid een nieuwe aanbeveling voor cao-partijen, en kwam ook de FNV met haar gewijzigde inzet voor 2020 naar buiten.

De eerste lezing van de FNV-nota deed me eerlijk gezegd de moed in de schoenen zinken. “Werkenden mogen er niet in koopkracht op achteruitgaan”, een structurele heldenbonus van €2.400 per jaar voor vitale beroepen, het generatiepact. Maar daarmee zou ik de FNV-nota net zoveel tekort doen als de FNV de werkgeversnota te kort doet door deze samen te vatten als “agenda van werkgevers die de crisis gebruiken als aanleiding om structureel arbeidsvoorwaarden te versoberen”.

In deze editie

cao-seizoen actuele ontwikkelingen recent akkoord GH Groenten & Fruit recent akkoord DHL Parcel recent akkoord MN Services recent akkoord SVB achtergrond cao-akkoorden in de coronacrisis achtergrond  aangescherpte arbeidsvoorwaardenagenda 2020 FNV achtergrond stichtingsaanbeveling AWVN-cursussen onderhandelen over arbeidsvoorwaarden (najaarseditie)

Het beste antwoord op de coronacrisis vinden we niet door de verschillen, maar door de overeenkomsten te benadrukken. FNV en AWVN delen dezelfde analyse. In FNV-woorden: door de coronacrisis dreigen veel banen verloren te gaan. We delen dezelfde oplossing. In FNV-woorden: maatwerkafspraken waarbij werkenden (zoveel mogelijk) een duidelijk perspectief hebben. AWVN schreef: “Het gaat om het vinden van de balans tussen ‘kostenbeheersing waar het moet’ en investeren in medewerkers waar het kan. Dit vraagt om maatwerk”.

Laten we het zomerreces gebruiken om op zoek te gaan naar de overeenkomsten.
Fijne zomervakantie, tot ziens eind augustus en vanaf september gaan we – en als beroepspolderaar citeer ik graag wederom de woorden van de FNV: – “samen aan de slag”!

Laurens Harteveld
L.Harteveld@awvn.nl
@Twitter

Verder lezen?

Log in of maak een tijdelijk account aan

0 reacties