Cao-info 2020, nummer 12 – 18 juni

Aanpassen. Maar waar naartoe?

De nieuwe CPB-raming van vandaag maakt duidelijk dat de economische schade van het coronavirus en de contactmaatregelen enorm is. Tegelijkertijd geeft het CPB zelf aan dat de onzekerheid over de economische ontwikkeling groot is. Daarom wordt ook bij deze raming met scenario’s gewerkt. Dat benadrukt de ingewikkelde positie waarin organisaties en werkgevers zitten. Want organisaties moeten zich aanpassen om te overleven en de continuïteit te borgen. Daarbij maakt het veel uit of het richtpunt een langdurige coronasituatie is, of dat er relatief snel normalisatie en herstel optreedt.

In deze editie

cao-seizoen actuele ontwikkelingen recent akkoord beroepsgoederenvervoer recent akkoord eurotank cao-seizoen gewijzigde arbeidsvoorwaardennota 2020 cao-seizoen daalt de contractloonstijging nu wel of niet? AWVN-cursussen onderhandelen over arbeidsvoorwaarden (najaarseditie)

Werkgevers worstelen hier mee. Dat is goed te zien in het lage aantal cao-akkoorden die worden afgesloten en waarin de loonstijging (in de markt) logischerwijs op een laag niveau ligt. Het is begrijpelijk dat organisaties (en vakbonden) in eerste instantie het arbeidsvoorwaardenoverleg hebben opgeschort.

Nu we in een nieuwe fase van de crisis komen, waarin het duidelijk is dat de impact groter is en de crisis langer duurt dan in eerste instantie gedacht, is het voor bedrijven en organisaties belangrijk het overleg weer op te starten en nieuwe arbeidsvoorwaardelijke afspraken te maken. Om op de korte termijn de coronacrisis gezond door te kunnen komen, én om op de lange termijn afspraken te maken die ‘schokbestendiger’ zijn en passen bij het coronaverdienmodel. Om werkgevers daarbij te gidsen heeft AWVN de arbeidsvoorwaardennota 2020 geupdate. Meer daarover elders in deze editie.

Koen van Schie-Akdag

Verder lezen?

Log in of maak een tijdelijk account aan

0 reacties