Cao-info 2020, nummer 11 – 4 juni

Onzichtbaar

Vroeger begon het altijd enorm bij me te kriebelen als de lucht in voorjaar of zomer strakblauw was. In mijn herinnering waren er elk jaar maar een handjevol, in goede jaren twee handjes vol – dagen waarop in Nederland de zon onbelemmerd scheen en bij mij het ultieme zomervakantiegevoel bovenkwam.

Dit jaar was er in de maanden april en mei vrijwel elke dag sprake van een strakblauwe hemel, maar daar kreeg ik geen zomervakantiegevoel bij. Daar zit natuurlijk de wet van het afnemende grensnut achter (de eerste wet van Gossen), maar het coronavirus speelt hierbij een minstens even grote rol. Hoe mooi het weer ook is, het onzichtbare virus belemmert dat sublieme vakantiegevoel. Erger nog, die zonovergoten dagen worden een ramp. Wat weinig mensen zich lijken te realiseren, is dat we naast de coronacrisis ook in een droogtecrisis terecht gaan komen. We bevinden ons in het droogste voorjaar ooit gemeten…

Datzelfde coronavirus heeft ook een enorme impact op de cao-ontwikkelingen. De zichtbare ontwikkeling is dat het cao-overleg vrijwel stil ligt. Sinds het uitbreken van de crisis, medio maart, tellen we 14 akkoorden. Normaal gesproken tellen we in diezelfde periode ruim 80 akkoorden…
Nog een zichtbaar gevolg is dat de akkoorden beleidsarmer worden. Voor de crisis kende een cao-akkoord gemiddeld twee afspraken over duurzame inzetbaarheid, sinds het uitbreken van de coronacrisis is dat minder dan één.

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen recent akkoord hoveniersbedrijf recent akkoord huisartsen in opleiding in dienst van de SBOH recent akkoord HBO recent akkoord ambulancezorg recent akkoord BVE analyse eerste cao’s in coronacrisis AWVN-cursussen onderhandelen over arbeidsvoorwaarden (najaarseditie)

Je zou verwachten dat de contractlonen in de nieuwe akkoorden duidelijk lager uitvallen dan voor de coronacrisis, maar dat is nauwelijks het geval. Pas als je achter het gemiddelde kijkt, kun je de onzichtbare impact van corona op de cao-lonen waarnemen. De acht akkoorden uit de marktsector laten namelijk wel degelijk een flinke daling zien: van 3,0% voor de crisis naar 2,0% sinds de coronacrisis.
In deze CAO-info laten we zowel het standaardbeeld zien van de recente cao-ontwikkelingen, als de werkelijkheid erachter.

Ik vrees dat de gevolgen van zowel het coronavirus als van de aanhoudende droogte later dit jaar nog groter zijn, dan we nu kunnen vermoeden. Laten we dus zuinig met watergebruik en met elkaar aan de cao-tafel. Bijzondere tijden vragen bijzondere oplossingen, maar daarover later deze maand meer…

Laurens Harteveld
L.Harteveld@awvn.nl

Verder lezen?

Log in of maak een tijdelijk account aan

0 reacties