Cao-info 2020, nummer 10 – 21 mei

Optimist in crisistijd

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen recent akkoord Picnic recent akkoord CRV recent akkoord Universiteiten AWVN-cursussen Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden (najaarseditie)

Het voelt een beetje raar. De berichten over de economische krimp buitelen dagelijks over ons heen en tegelijkertijd merk ik bij mezelf optimisme over de aanpak van de crisis en (in iets mindere mate) de economische effecten. We weten natuurlijk niet hoe het virus zich ontwikkelt, maar ik zie vier redenen voor optimisme op de iets langere termijn.

• De Nederlandse economie, arbeidsmarkt en beroepsbevolking stonden er goed voor. Van grote natuurrampen weten we dat economieën zich relatief snel van een externe schok kunnen herstellen. De huidige crisis is natuurlijk anders, maar de basis is (of was) op orde.
• De overheid heeft groots ingegrepen met de steunpakketten en lijkt over te gaan tot verlenging. Over de uitwerking en details zal ongetwijfeld discussie over ontstaan (zie voor mijn suggesties voor de uitwerking, m’n blog Het coronavirus en de economie). Maar van een afstand bezien is dit type ingreep precies wat er nu nodig is om de economische activiteit te stutten.
• Werkgevers en sociale partners zijn samen op zoek naar oplossingen. De artikelen over de stichting van de arbeid illustreren niet de situatie in elke sector, maar ik vind het positief dat sociale partners samen optrekken. Dat is ook nodig om zo goed mogelijk de crisis uit te komen, zowel op centraal als decentraal niveau.
• Bedrijven en werkgevers zijn enorm flexibel en ondernemend. Of het nu gaat om de productie van mondkapjes of restaurants die ‘thuismaakpakketten’ bezorgen, de voorbeelden zien we overal. Deels is dit uiteraard uit noodzaak geboren, maar deze flexibiliteit is precies wat er nodig is om de komende onzekere periode door te komen.

Dat betekent niet dat we pijnloos de crisis uitkomen. De economische klap is enorm, en het herstel lijkt meer een langdurige swoosh (het Nike-logo) te worden dan een korte V-recessie. Maar ik heb vertrouwen in een goede afloop.
En hopelijk komen we zelfs sterker uit de crisis: het CPB heeft eerder opgemerkt dat hervormingen in Nederland meestal in crisistijd tot stand komen. En de huidige crisis laat zien dat dat ook echt noodzakelijk is: de overheid moet aan de slag met de hervorming van het arbeidsmarktbeleid. En op het gebied van arbeidsvoorwaarden onderstreept deze crisis de noodzaak voor afspraken over duurzame inzetbaarheid en van-werk-naar-werk.

Ik zie dus geen reden ons te laten verlammen door de economische berichten: er is genoeg wat we zelf kunnen doen om deze  crisis (en de volgende) zo goed mogelijk door te komen.

Koen van Schie-Akdag
K.schie@awvn.nl

Verder lezen?

Log in of maak een tijdelijk account aan

0 reacties