Cao-info 2020, nummer 1 – 16 januari

Oogstjaar 2020

De koopkracht voor huishoudens gaat flink toenemen. Afgelopen zomer voorzag het CPB een koopkrachtstijging van 1,2%. Het kabinet is toen snel aan allerlei knoppen gaan draaien om de koopkracht een stimulans te geven. Wellicht speelt hier op de achtergrond mee dat ontevreden kiezers tevreden moeten worden gesteld en dat uiterlijk in maart 2021 landelijke verkiezingen gaan plaatsvinden.
Hoe dan ook, afgelopen Prinsjesdag raamde het CPB de mediane koopkrachtstijging voor 2020 op 2,1%.
Eigenlijk is 1,2% al uitzonderlijk hoog. De afgelopen jaren bedroeg de koopkrachtstijging gemiddeld 0,4%. Hoger dan 2,1% is maar twee keer eerder voorgekomen: 3,3% in 2001 (belastinghervorming Vermeend in 2001) en 2,5% in 2016 (€5 miljard lastenverlichtingspakket).

Voor werkende huishoudens zou het zelfs gaan om een koopkrachtstijging van 2,4%. Inmiddels heeft het CPB in de nieuwste ramingen uit december 2019 de contractloonstijging voor 2020 bijgesteld van 2,5% naar 2,8%. Dit zou betekenen dat de mediane koopkracht voor werknemers nog hoger dan 2,4% kan uitkomen (2,7%).
En als we met onze AWVN-data rekenen zoals het CPB doet, zien we geen contractloonstijging van 2,8%, maar van 3,3%. Of we die 3,3% aan het einde van 2020 weten vast te houden, durf ik niet met zekerheid te beweren, maar wel dat die 2,8% contractloonstijging van het CPB hoger kan uitvallen. En daarmee de koopkracht dus nog groter.

En dan hebben we het hier over de statische koopkracht: gebaseerd op wijzigingen die voor alle werknemers hetzelfde zijn: kabinetsbeleid, inflatie, contractloonstijging. Bovenop de (tenminste) 2,8% koopkrachtstijging komt nog de individuele koopkrachtstijging, waaronder zaken vallen als de jaarlijkse periodiek, promotie en resultaatafhankelijke uitkeringen. De werkelijke koopkracht voor werknemers zal dus nog hoger liggen dan we al denken…

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond sectoroverzicht 2019: grotere cao’s in de agrarische sector
cao-seizoen hoofdpunten recente akkoorden
MovaresTankstationsAchmeaDHL eCommerceVerzekeraars

Voor werknemers wordt 2020 dus een oogstjaar. Reden te meer om aan de onderhandelingstafel niet te vergeten dat er nog veel meer onderwerpen zijn dan contractlonen alleen. Laten we ook oogsten op de thema’s maatschappelijk verantwoord ondernemen, investeren in medewerkers en in productiviteit. In de gezamenlijke arbeidsvoorwaardennota van de werkgevers werken we dit idee, onder de titel ‘Waardevol werkgeven’ verder uit. Succes met oogsten in 2020!

Laurens Harteveld
L.Harteveld@awvn.nl
@Twitter

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties