Cao-info 2019, nummer 6 – 9 mei

Europa

Vandaag, 9 mei, is het de dag van Europa.

Op 9 mei 1950 vond in Parijs een persbijeenkomst plaats waarin de toenmalige Franse Minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman pleitte voor een organisatie die de Franse en Duitse productie van kolen en staal (belangrijke grondstoffen voor de oorlogsvoering) onder gezamenlijk beheer zou plaatsen, om zo de vrede te bewaren. En dat was het begin van een nieuwe collectiviteit: de Europese Unie.

Over een paar dagen, op 23 mei, mogen we stemmen voor het Europees Parlement. Mocht u stemadvies willen, dan is dat hier te verkrijgen: Stemadvies EU.

Er is veel aan te merken op de Europese instellingen: draagvlak, transparantie en controle zijn vaak onvoldoende. Anderzijds: doordat vele kleine landen samen optrekken in het collectief “Europese Unie” kunnen we een gelijkwaardige overlegpartner van Amerika (en binnenkort China) zijn. Samen sterk.

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond sectoroverzicht 2019: grotere ondernemingscao’s
cao-seizoen
hoofdpunten recente akkoorden
SlagersbedrijfNN-GroupZelfstandige KliniekenHuisartsenzorgReisbrancheZwembaden

De laatste alinea geldt ook als je ‘Europese Unie’ vervangt door ‘cao’. Zoals de Europese Unie met producteisen, keurmerken en standaarden zorgt voor een veilige gemeenschappelijk markt waarin het speelveld voor alle bedrijven gelijk is, zo zorgt de bedrijfstakcao voor een gelijk speelveld op de arbeidsmarkt in de sector.

Dus laten we het kind niet met het badwater weggooien, maar werken aan verbetering waar nodig en zo de vruchten blijven plukken van Europa en van de cao.

Laurens Harteveld
L.Harteveld@awvn.nl
Twitter

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties