Cao-info 2019, nummer 5 – 11 april

Zeevlam

Het eerste kwart van het jaar 2019 zit erop en de dagen worden langer, tot nu toe weinig nieuws onder de zon. Wel nieuw is dat de temperaturen record na record breken: het wordt steeds warmer in Nederland.
Eén probleem voor de zonliefhebbers op Scheveningen en elders aan de kust: er doet zich nog een ander verschijnsel voor in het Nederlandse klimaat. Het gaat niet om een nieuw verschijnsel, maar om een zeldzame gebeurtenis die steeds vaker voorkomt: zeevlam.

Voor wie het niet direct herkent: zeevlam is plotseling van zee opkomende mist. Wikipedia: “In het voorjaar en het begin van de zomer kan bij aanvoer van warme lucht uit Zuid-Europa boven de koude Noordzee een uitgestrekt mistgebied ontstaan. Als de aflandige zuidoostelijke wind in Nederland niet sterk is, gaat langs de kust in de loop van de middag een wind van zee waaien, zodat de mist landinwaarts drijft”.

Die zeevlam doet me denken aan het cao-jaar 2019: niets nieuws onder de zon. Wel zien we in recente cao’s steeds hogere cao-loonafspraken. Belangrijker nog is dat we ook afspraken tegen komen over de cao van de toekomst. Dan hebben we het bijvoorbeeld over mee-ademende beloning (o.a. bij Movares), medewerkersbetrokkenheid bij een toekomstvisie op de cao/sector (o.a. in de schoonmaak en bij Achmea) en over maatwerk (o.a. bij ING Bank). Zo lijkt het cao-jaar 2019 op het eerste gezicht een zonnige start te kennen.

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond sectoroverzicht 2019: grotere ondernemingscao’s
cao-seizoen
hoofdpunten recente akkoorden
Tata SteelArchitectenbureausSportTimmerindustriePluimveeverwerkende Industrie

Maar aan het einde van het zonovergoten eerste kwartaal van 2019 komt aan steeds meer cao-tafels kille, ondoorzichtige mist opzetten. Veel cao-onderhandelingen worden uitgesteld of lopen vast. Zeevlam in de polder… Werkgevers wijzen naar de 5%-looneis, vakbonden wijzen naar de hoger dan geraamde inflatie. Hier moeten partijen toch uit kunnen komen? Een frisse wind in de vorm van innovatieve cao-afspraken over mee-ademende beloning, maatwerk en medewerkersbetrokkenheid kan helpen de mist te verdrijven.

Laurens Harteveld
L.Harteveld@awvn.nl
https://twitter.com/L_Harteveld

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties