Cao-info 2019, nummer 3 – 14 maart

Wateroverlast

Het zijn hectische tijden. Enerzijds verdort de polder. De Nederlandse bodem verdroogt steeds verder omdat periodes van droogte steeds langer en gewoner worden. Tegelijkertijd heeft de polder steeds meer en vaker te lijden van (bijna) tropische regen- en stormbuien. Zo werd voor de eerste keer in de 45-jarige geschiedenis de City-Pier-City-loop (CPC) met start en finish op het Malieveld afgelopen zondag afgelast vanwege weercode geel (later zelfs oranje).

Ook die andere polder, die van cao’s en ander collectief overleg, lijdt onder deze klimatologische omstandigheden. De vakcentrales zien graag ander sociaaleconomisch beleid dan dat van Rutte-III en zetten alles op alles om via de komende Provinciale Statenverkiezingen de samenstelling van de Eerste Kamer te wijzigen, zodat Rutte zijn beleid moet aanpassen aan de wensen van de oppositie of het bijltje erbij neerlegt.
Vakcentrales dragen graag hun steentje bij aan de landelijke mobilisatie van onvrede (of pikken een graantje mee?) en organiseren vlak voor de verkiezingen op 20 maart landelijke acties, zoals voor beter onderwijs (op 15 maart) en voor een beter pensioenakkoord (18 maart).

Tegen deze achtergrond wordt ook duidelijk waarom vakbonden vasthouden aan de looneis van 5%, terwijl de economische groei lijkt op te drogen. De vakbondskoers lijkt gebaseerd te zijn op “meer onrust = einde aan beleid van Rutte-III” en werkt als tropische regenbuien die de polder verder weg spoelen.
Het is dan ook niet toevallig dat het aantal akkoorden opdroogt. Waar we vorig jaar nog 58 cao-akkoorden in de eerste twee maanden telden en 19 in maart, blijft de teller dit jaar steken op een schrale 34 in de eerste twee maanden van 2019 en 0 in maart tot nu toe.

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond sectoroverzicht 2019: cao’s in de financiële sector
achtergrond nieuwste CPB ramingen
cao-seizoen
hoofdpunten recente akkoorden
ICKZoetwarenindustrieMediqFokusIKEAING BankASRProvincies

Als we niet collectief de handen ineen gaan slaan, komt de polder op een bepaald moment onder water te staan en blijft een onvruchtbaar landschap over, bestaande uit alleen nog maar losse individuele arbeidsvoorwaarden in bedrijven aan de kustlijn bij Amersfoort…

Laurens Harteveld
L.Harteveld@awvn.nl
https://twitter.com/L_Harteveld

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties