Cao-info 2019, nummer 21 – 19 december

Vaarwel 2019!

Voor u ligt de laatste CAO-info van 2019. Wij wensen u alvast fijne feestdagen toe en een ontspannen kerstvakantie. De eerstvolgende CAO-info zal donderdag 16 januari verschijnen. Tegen die tijd zijn de nieuwjaarsborrels achter de rug en kunnen we ons focussen op cao-jaar 2020.

De eerste 2020-akkoorden zien er veelbelovend uit. ABN-AMRO investeert in een duurzame toekomst, voor de bank en voor haar medewerkers. VGZ heeft naar eigen zeggen de ‘gezondste cao van Nederland’ met afspraken over financiële gezondheid, gezonde loopbaan, gezonde balans in elke levensfase en gezonde arbeidsmarkt. Waterschappen gaat aan de slag met een gezamenlijke cao-agenda voor de toekomst: in 2020 begint de uitvoering van de drie lijnen uit deze agenda: ‘loopbaanbestendig’, ‘levenslang ontwikkelen’ en ‘waarderen van werk’. Ook de loonparagraaf heeft royaal aandacht gekregen. Als we daar ook de lastenverlichting bij betrekken die het kabinet voor werkende huishoudens in 2020 in petto heeft, dan kan de mediane koopkracht wel eens uitkomen rond de 3%!

De uitdaging voor 2020 wordt om niet alleen te investeren in de loonparagraaf, maar minstens zoveel in maatwerk, waarmee de medewerker zelf aan de slag kan om gezond en loopbaanbestendig te blijven. Daarbij durf ik nog één voorspelling te doen: werkgevers die vooraf – buiten de cao-cyclus om – investeren in hun relatie met vakbondsonderhandelaars, gaan de mooiste cao-afspraken in 2020 maken…
Vaarwel 2019, welkom 2020!

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond sectoroverzicht 2019: grotere cao’s in de agrarische sector
cao-seizoen hoofdpunten recente akkoorden
KartoflexWageningen Research, StichtingPrimair Onderwijs

Laurens Harteveld
L.Harteveld@awvn.nl
@Twitter

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties