Cao-info 2019, nummer 2 – 14 februari

Klimatig?

Vorige week stroomde het Malieveld in Den Haag vol met duizenden scholieren. Ze zijn namelijk boos en pikken het niet meer. Politiek en bedrijfsleven moeten in hun ogen veel sneller in actie komen met maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Wij namen een kijkje via deze vlog.

Ook op de arbeidsmarkt zien we namelijk deze ontwikkeling. Jongere generaties tekenen niet langer zonder kritiek voor een arbeidscontract. Ze kijken naar werkgevers en stellen de vraag: ‘wat doen jullie eigenlijk voor deze wereld? Welke waarde voegen jullie toe?’

Eerlijk is eerlijk, bedrijven hebben hier niet altijd een gepast antwoord op. De onderwerpen mens en maatschappij leggen het vaak af tegen andere onderwerpen zoals financiën en risicomanagement. Bovendien staan HR-afdelingen vaak verder af van bestuur en toezicht. Zaken als talent management, inclusie en diversiteit halen daardoor zelden de agenda, terwijl ze medebepalend zijn voor het succes van een onderneming.

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond arbeidsvoorwaardennota 2019
cao-seizoen
hoofdpunten recente akkoorden
PostNLMuseum caoMetalektro

AWVN roept samen met het Nationaal Register in een whitepaper op tot het centraler stellen van mens en maatschappij in de bedrijfsstrategie. Te beginnen via het aanspreken van bestuurders en toezichthouders. Hun handelen wordt beïnvloeden door zogenaamde governance codes en daarin wordt op dit moment nagenoeg geen aandacht besteed aan bredere maatschappelijke thema’s.

We kunnen er voor kiezen om niets te doen, hopen dat het overwaait. Maar één ding is zeker: die duizenden scholieren op het Malieveld zijn de medewerkers van morgen. De kans dat zij hun protestborden dan hebben opgeborgen, lijkt me klein.

Hendrik Noten
H.Noten@awvn.nl
https://twitter.com/HendrikNoten 

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties