Cao-info 2019, nummer 19 – 21 november

Duurzame inzetbaarheid

Wellicht heeft u het al gelezen in de recente nieuwsbrieven van AWVN, maar duurzame inzetbaarheid is én blijft hét thema voor HR. Dat blijkt eens te meer uit het ledenonderzoek van AWVN naar actuele trends. Ook in de eindevaluatie van het cao-jaar 2019 zal duurzame inzetbaarheid wederom een prominente plaats krijgen. Kijkend naar alle cao-afspraken, dan zien we een duidelijk patroon ontstaan.

We zien grofweg drie soorten afspraken over duurzame inzetbaarheid.
1) Van functiegerichte scholing naar ontwikkeling
Werkgevers investeren in werknemers ten behoeve van vergroting van vakmanschap en vitaliteit van hun medewerkers. Voorheen beperkten deze investeringen zich vooral tot scholing binnen de huidige functie. Daarna volgde verbreding naar ontwikkeling van medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan zaken als arbeidsmarktcoach, EVC, persoonlijk ontwikkelingsbudget en loopbaancheck.
2) Van ontwikkeling naar verlof
Vitale werknemers zijn niet alleen goed geschoolde medewerkers, maar kunnen ook goed omgaan met de afstemming van arbeid en zorg. Denk bijvoorbeeld aan zaken als verlofbudget, mantelzorg, sabbatical en welzijnsverlof.
3) Van ontwikkeling en verlof naar persoonlijke knelpunten
Vitale medewerkers kunnen niet alleen goed omgaan met arbeid en zorg, maar ook met persoonlijke knelpunten. Denk bijvoorbeeld aan zaken als werkgeluk en een persoonlijk budget dat de medewerker kan inzetten voor bijvoorbeeld relatieadvies, opvoedkundig advies of een workshop op het terrein van mentale veerkracht, gezonde voeding of ‘werk en energie’.

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond sectoroverzicht 2019: grotere cao’s in de handel
cao-seizoen hoofdpunten recente akkoorden
Signify Groothandel in Groenten en FruitDrankindustrieProRail

Meer hierover kunt u terugvinden in de eindevaluatie die in de maand december zal verschijnen. Mocht u deze maand al een voorproefje willen zien, dan kunt terecht bij een vlog van circa twee minuten met drie inspirerende voorbeelden: Vlog duurzame inzetbaarheid

Laurens Harteveld
L.Harteveld@awvn.nl
@Twitter

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties