Cao-info 2019, nummer 16 -10 oktober

Cao-lonen in de lift

Ook het CBS concludeert in de meest recente cijfers dat de cao-lonen met 2,6% stijgen. “In derde kwartaal grootste cao-loonstijging in 10 jaar” kopt het CBS een week geleden. Het CBS-cijfer laat de cao-loonstijging zien van het derde kwartaal uit 2019 ten opzichte van twaalf maanden geleden. Deze cijfers bevestigen wat AWVN al maanden roept: de cao-lonen stijgen. AWVN kijkt met het twaalfmaandsbasis naar de cao-loonstijging in nieuwe cao-akkoorden en zag deze stijging al aankomen.

FNV en politiek Den Haag zijn niet onder de indruk. De parlementaire loonvisie komt in hoofdstuk 4 verder aan de orde en de FNV relativeert de CBS-looncijfers als volgt: “Afgezet tegen inflatie is het nog steeds erg mager.” De inflatie is namelijk ook met 2,6% gestegen in diezelfde periode.

Maar let op: de inflatie is in 2019 hoger door fiscale overheidsmaatregelen (met name verhoging lage btw-tarief en van milieubelasting). Het kabinet compenseert huishoudens met minder inkomstenbelasting door het nieuwe tweeschijvenstelsel, hogere algemene heffingskorting en een hogere ouderenkorting.
Beter is dan ook om naar de reeks ‘inflatie afgeleid’ te kijken. De inflatie afgeleid bedraagt in de afgelopen twaalf maanden 1,6%. Cao-lonen stijgen dus harder dan de inflatie. Ook over een langere periode bezien, zeg vanaf 2006, stijgen de cao-lonen in 2019 met 25,7% harder dan inflatie (23,7%) en harder dan inflatie afgeleid (18,3%).
Tot enkele jaren geleden baseerde FNV haar looneis op een loonformule, bestaande uit de som van de arbeidsproductiviteit en inflatie (prijs toegevoegde waarde). Rekenend vanaf 2006 komt in 2019 uit deze loonformule een totale looneis van 22,3%. De cao-lonen stijgen dus in de periode 2006 t/m 2019 ook harder dan de som van FNV-looneisen. Hoezo blijven de cao-lonen dan achter?

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond sectoroverzicht 2019: grotere cao’s in de voedingsindustrie
cao-seizoen hoofdpunten recente akkoorden
ZorgverzekeraarsSuiker Unie
achtergrond parlementaire visie op de cao-lonen

Laurens Harteveld
L.Harteveld@awvn.nl
@Twitter 

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties