Cao-info 2019, nummer 10 – 4 juli

Van honderd naar een half

Vierden we twee weken geleden nog het honderdjarig bestaan van AWVN, vandaag vieren we dat het cao-jaar 2019 over de helft is met de cao-tussenevaluatie. Ondertussen is er al weer veel gebeurd. Zo presenteert het kabinet een Klimaatakkoord, bereikt het Nederlandse team de halve finales van het WK vrouwenvoetbal en wint Max Verstappen de Grand Prix van Oostenrijk.

Van alle genoemde feestelijkheden stemt de tussenevaluatie van het cao-jaar eigenlijk het minst tot vreugde.
De contractlonen stijgen verder: op zich een prima ontwikkeling, zolang de gemaakte afspraken maar bij de specifieke cao passen.

Wat veel minder hard stijgt dit cao-jaar, is het aantal afgesloten akkoorden en het aantal investeringsafspraken in de inzetbaarheid, flexibiliteit en vitaliteit van medewerkers. Veel energie van onderhandelaars lekt weg tijdens de confrontatie aan de onderhandelingstafel van de ene bovenban (looneis van minimaal 5%) met de andere bovenban (vaak een buitenlands moederbedrijf of een mondiale investeringsmaatschappij).

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond sectoroverzicht 2019: cao’s in de overige/zakelijke dienstverlening
achtergrond tussenevaluatie cao-jaar 2019
cao-seizoen hoofdpunten recente akkoorden
GemeentenDakbedekkingsbedrijvenGlastuinbouwWelzijn

Misschien is het maar goed ook dat de zomervakantie voor de deur staat. Als iedereen in augustus uitgerust en opgeladen terugkomt van vakantie, is het misschien makkelijker voor alle betrokken partijen om wat water bij de wijn te doen in cao-onderhandelingen. De uitdaging is dan om de afspraken over vitaliteit en wendbaarheid, nu nog in kinderschoenen, op een volwassen niveau te brengen.

Laurens Harteveld
L.Harteveld@awvn.nl
@Twitter

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties