Cao-info 2019, nummer 1 – 17 januari

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Het jaar 2019 is al weer een paar weken oud en de contouren van de arbeidsvoorwaardenvernieuwing in het nieuwe jaar worden steeds zichtbaarder. Het FNV-ledenparlement heeft de arbeidsvoorwaardennota van de FNV afgelopen december goedgekeurd en de nota’s van het CNV en van De Unie volgen binnenkort.
Werkgevers komen binnen enkele dagen met een nieuwe arbeidsvoorwaardennota en blikken binnenkort ook terug op 2018 met de traditionele eindevaluatie. Meer hierover in de volgende CAO-info.

De eerste geluiden over 2019 stemmen niet gelijk hoopvol. Tot nu toe lijkt de aandacht vooral uit te gaan naar de minimale looneis van 5% voor dit jaar.
De uitdaging wordt om in het arbeidsvoorwaardenoverleg de toekomst van werk centraal te stellen. Daar hoort een passende loonstijging bij natuurlijk, maar nog belangrijker is het om samen met vakbonden het gesprek over de toekomst te voeren. Welke afspraken zijn nodig om de organisatie én medewerkers optimaal voor te bereiden op de veranderingen die op ons afkomen?

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond loondefinities
cao-seizoen
hoofdpunten recente akkoorden
MovaresSchoonmakersAchmea

Twee tips om dit gesprek goed te kunnen voeren zijn extra tijd en experiment. Beginnen met de cao-onderhandelingen in de week waarin de cao expireert, beperkt de mogelijkheden om samen met vakbonden het gesprek over de toekomst te voeren. Dit vereist extra tijd en heeft de meeste kans van slagen buiten de cao-cyclus om, of in elk geval als dit gesprek start ver voor het verlopen van de huidige cao.
De tweede tip is: durf met elkaar te experimenteren in 2019. Als een agendapunt (van het cao-overleg) een no go area voor vakbonden of werkgevers is, is de uitdaging om samen te kijken wanneer dit wél bespreekbaar is en hiermee aan de slag te gaan in de vorm van een experiment.
Van experimenteren kun je leren. Experimenteren leidt tot nieuwe kansen in een nieuwe ronde…

Laurens Harteveld
https://twitter.com/L_Harteveld 

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties