Cao-info 2018, nummer 9 – 11 mei

Een warm voorjaar

Zomerse temperaturen! Het kwik knalt bijna uit de thermometers en files naar Zandvoort verschijnen even voorspelbaar als de barbecues in aangeharkte Hollandse achtertuintjes. Op televisie zien we wielrenners zwoegen door Israëlische woestijnen en over Italiaanse vulkaanflanken, in de Eredivisie klinkt voor de laatste keer dit seizoen het fluitsignaal en aan het eind van de maand ontvangen veel medewerkers hun vakantiegeld.
Alle voorwaarden voor een ontspannen voorjaar zijn aanwezig, zou je zeggen.
Toch voelt het in de polder broeierig in plaats van loom. Vorige week marcheerde FNV door Den Haag als protest tegen het kabinet en werkgevers en gedurende de vakantieperiode staakte het streekvervoer meerdere keren. Minister Koolmees van Sociale Zaken voert de druk op om tot een akkoord te komen over de toekomst van het pensioenstelsel.
Vooralsnog zijn het vooral uitschieters in een verder tamelijk rustig geheel. De staking in het openbaar vervoer heeft grote maatschappelijke impact, maar komt voort uit een enkel conflict. De mars in Den Haag leidt nog niet tot nieuwe eisen aan het kabinet en werkgevers. En wat betreft de pensioenen is de status ongewijzigd: witte, noch grijze rook.

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond stakingscijfers CBS 2017
cao-seizoen hoofdpunten recente akkoorden
WoondienstenHuisarts in Dienst bij een HuisartsSolvay Chemie

Onze zuiderburen zouden met enige jaloezie toekijken. ‘Vlaanderen staat sociaal in brand’, kopt het Belgische nieuwsblad De Tijd. Stakingen verspreiden zich onder druk van een verkrappende arbeidsmarkt over verschillende Vlaamse sectoren. Wie nog iets verder afzakt ziet de Franse regering in een strijd verwikkeld met de Franse vakbonden. Treinen rijden een stuk minder door een conflict met de SNCF en sinds afgelopen weekend is het arbeidsconflict bij Air France door het aftreden van bestuursvoorzitter Janaillac een nieuwe fase ingegaan.

Terug naar het noorden; het broeit maar voorlopig staat hier nog niets in brand. Het valt natuurlijk te hopen dat dit zo blijft. We kunnen dat vuur beter gebruiken voor het opstoken van de barbecue.

Hendrik Noten (twitter: @HendrikNoten‏)

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties