Cao-info 2018, nummer 8 – 26 april

Fortuin

Eén van de bekendste muzikale meesterwerken uit de 21ste eeuw is de Carmina Burana van Carl Orff. Het begin kent iedereen (ook als het je niets zegt: luister maar) en is een hymne aan Fortuna, de godin van het lot. Orff beeldt het leven uit als een soort rad van fortuin. Je begint als arme sloeber onderaan het wiel van fortuin, bent op het hoogtepunt van je roem koning en voor je het weet lig je weer in de goot. Na de liefdesliederen uit het eerste deel genaamd “In de Lente”, de drank- en gokliederen uit het tweede deel “In de Taverne” en de zinnelijke liefde uit het derde deel “In de hof der liefde” wordt het motto duidelijk: Soms heb je geluk, maar de dag erna kan je alweer helemaal in de put zitten. Het is daarom belangrijk volop te genieten van de momenten van intens geluk, want het duurt vaak maar even. En om het verder draaien van het rad van fortuin eindigt de compositie met het begin: “Oh Fortuna”.Ik moet niet alleen aan de Carmina Burana denken, omdat dit stuk begin juni drie avonden te horen is op Scheveningen, maar ook omdat het huidige cao-seizoen hier goed in past.

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond sectoroverzicht 2018: cao’s met CNV Vakmensen
cao-seizoen hoofdpunten recente akkoorden
VIVATTuinzaadbedrijvenUitvaartbrancheBouw & InfraKunststof, Rubber en LijmindustrieTentoonstellingsbedrijven

Op dit moment staat fortuin centraal aan de cao-tafel: iedere maand stijgen de afgesproken loonsverhogingen. Het lijkt erop dat dit voorjaar alleen maar akkoorden worden afgesproken op plaatsen waar, bezien vanuit de business case en/of vanuit arbeidsmarktschaarste, ruimte is voor hogere lonen. Daar waar minder ruimte is, stokt het proces.
Later dit jaar, als de druk wat minder hoog is dan nu, zal het hopelijk alsnog lukken om passende loonafspraken te maken. Wat passend is, verschilt per bedrijf. Te hoge loonafspraken leiden voor een bedrijf tot het verliezen van de internationale concurrentiestrijd, te lage loonafspraken leiden tot het verliezen van de talentenstrijd op de arbeidsmarkt.

En dan is er nog die andere cyclus: de economische. De huidige hoogconjunctuur gaat op enig moment omslaan in een laagconjunctuur. Zorgen over de historisch hoge mondiale schulden last worden steeds groter. De uitdaging is dus om aan de cao-tafel niet alleen loonafspraken te maken die nu passen, maar ook nog in de volgende conjunctuurfase. “Fortune rota volvitur”: het rad van fortuin draait voort!

Laurens Harteveld (twitter: @L_Harteveld‏)

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties