Cao-info 2018, nummer 7 – 12 april

De honderdste

Afgelopen week passeerde de polder een mooie mijlpaal: de honderdste cao van dit seizoen kwam tot stand. Daarmee liggen we, procentueel gezien, op het schema van de afgelopen jaren.
Ja, dat hoort u goed, op schema. Want ondanks het flinke tromgeroffel in het medialandschap slagen partijen er toch in tot elkaar te komen. Die boodschap laat zich alleen minder lekker koppen in stevige chocoladeletters. Die vertellen vooral het verhaal van gedoe.
Is er dan helemaal niets aan de hand? Ja, dat wel. De cao’s die we voorbij zien komen zijn namelijk veelal simpel van stuk maar kosten desalniettemin buitenproportioneel veel energie om af te sluiten. Er is veel aandacht voor de loonparagraaf, weinig ruimte voor het vernieuwen van sociaal beleid. De percentages zijn zoals normaal, de wereld daarachter is minder ambitieus dan eerdere jaren.

In deze editie

cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond sectoroverzicht 2018: de (semi-)publieke sector
cao-seizoen hoofdpunten recente akkoorden
LantorEasyJetWaterbouw

Het is het logische gevolg van de fixatie in het publieke debat op de zogenaamde AIQ, de arbeidsinkomensquote. Het cijfer wat de verdeling tussen arbeid en kapitaal in de economie aangeeft. Vakbonden zien het als aanleiding om de looneis aan onderhandelingstafels extra kracht bij te zetten. Daarbij gaan kwalitatieve onderwerpen verloren omdat werkgevers zich genoodzaakt zien te kiezen voor rust.

Dit helpt de arbeidsmarkt uiteindelijk niet verder. Er bevinden zich grote vraagstukken rond thema’s als ontwikkeling, mobiliteit en vitaliteit. Voor antwoorden kunnen we niet alleen kijken – en schreeuwen – naar de huidige ministersploeg. Centrale wetgeving is in de huidige complexe en dynamische economie zelden een oplossing.
Tijd voor meer aandacht voor de decentrale realiteit, met alle specifieke kansen en bedreigingen die daar bij horen. En tijd voor sociale agenda’s die werkgevers en werkenden klaar maken voor de toekomst. Laten we dit in de volgende honderd akkoorden proberen recht te zetten!
Hendrik Noten (twitter: @HendrikNoten ‏)

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties