Cao-info 2018, nummer 6 – 29 maart

De zwembadkwestie

Het begon allemaal in het zwembad. De partij Belangen Buitengebied Coevorden (BBC) beleefde dáár haar oprichting, toen de gemeente besloot zwembad Zweeloo in het dorp Aalden te sluiten. Waarom moest nu juist het zwembad in het buitengebied verdwijnen, waar de voorzieningen toch al onder druk staan, en niet in het grotere Coevorden? De BBC maakte ‘de gelijke behandeling van alle baden’ tot één van haar speerpunten bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. De andere partijen besteedden er geen aandacht aan. BBC won in één klap zes zetels en boekte bij de verkiezingen van dit jaar nog eens drie zetels winst.

Belangen Buitengebied Coevorden staat beslist niet alleen. De vele gehypete discussies tussen de landelijke partijen ten spijt bleken juist de lokale partijen de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. Groep De Mos in Den Haag, Lijst Smolders in Tilburg, Dorpsvisie in Son en Breugel: allemaal werden ze de grootste partij in hun gemeente.
Is dat eigenlijk wel zo verrassend? De lokale politicus is toegankelijk, weet wat er leeft in de gemeente en is niet gebonden aan de strikte landelijke partijdiscipline. Soms leeft het sluiten van een zwembad nu eenmaal meer onder mensen dan het al dan niet eerlijk verkregen appartement in Scheveningen van een landelijke politicus. Het lijntje naar de landelijke partij is voor lokale politici in die gevallen eerder een zwakte dan een pre.

In deze editie

cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond sectoroverzicht 2018: ondernemingscao’s
achtergrond loonsommen
cao-seizoen hoofdpunten recente akkoorden HBOAfbouwTransavia GrondpersoneelFoodservice en de Groothandel in LevensmiddelenPostbezorgers

De vraag dringt zich op of we dezelfde tendens terugzien in de polder. Is ook daar een kloof tussen centraal en decentraal? En weten de decentrale partijen beter wat er leeft? Soms lijkt het daarop. Zo woedt onder beroepspolderaars een felle discussie over de AIQ, een macro-economisch cijfer dat het aandeel arbeidsinkomen in het nationaal inkomen uitdrukt. Voor werknemers- en werkgeversvertegenwoordigers binnen bedrijven en branches een weinig aansprekend thema. Bij het arbeidsvoorwaardenoverleg zal je die afkorting dan ook niet horen. Daar gaat het over thema’s die mensen direct aangaan: loon, vakantiedagen, scholing, pensioen.
Maar ook bij het arbeidsvoorwaardenoverleg willen onderhandelaars zich nog wel eens verliezen in technische details. Dat staat vernieuwing en vereenvoudiging van het arbeidsvoorwaardenproces in de weg, waardoor werkgevers en werknemers vertwijfeld roepen: waar gaat dit over? Hebben we het nog wel over mij en mijn bedrijf?
Er valt dus binnen het arbeidsvoorwaardenproces wel iets te leren van de ‘lokalo’s’: houd het proces toegankelijk en verlies je niet in abstracte politieke agenda’s. En vooral: weet wat binnen jouw bedrijf of branche leeft. Met andere woorden: wat is bij jou de zwembadkwestie?

Anne Wouters (twitter: @AnneWouters ‏)

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties