Cao-info 2018, nummer 3 – 15 februari

1:54.35

Soeverein gleed Ireen Wüst afgelopen maandag over het ijs. Met machtige slagen zette ze zich op de Zuid-Koreaanse schaatsbaan af en vloog als een adelaar op weg naar haar prooi door de bochten. Een goede start, een sterke ronde en een magistrale laatste omloop. De concurrentie kon haar tijd vervolgens niet meer kloppen: goud. Het hoogst haalbare voor een sporter. En dat dankzij een kleine twee minuten schaatsen.

In deze editie

cao-seizoen actuele ontwikkelingen
Overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond sectoroverzicht 2018
Welke grotere cao’s in de voedingsindustrie zijn aan vernieuwing toe?
cao-seizoen hoofdpunten recente akkoorden
ABN AMRORefresco BeneluxCargill Amsterdam

Het zijn de vierde Olympische Spelen waarop Nederlands meest succesvolle schaatster de hoogste trede van het podium behaalt. Twaalf jaar lang aan de top van je sport staan, maar weinigen kunnen het haar nazeggen. De beloning is er natuurlijk ook. Een omhelzing van de koning – dat is niet velen gegeven. Uitgebreide aandacht in de media, uiteraard. Een prijs op een volgend sportgala? Wie weet. Maar bovenal de eer. De eeuwige roem een Olympisch kampioene te zijn.
Toch knaagt er iets. Die twaalf jaar, de vier Spelen, de tien medailles, de beloningen. Want hoeveel arbeid gaat er verstopt in de schaduwen van de tussenliggende jaren? Hoeveel tegenslag, uren eindeloos trainen en opofferingen zitten daar wel niet in verscholen? Al die dagen, weken, maanden van verborgen inzet, gemiste verjaardagsfeestjes, overgeslagen zaterdagavonden en ongeopende flessen wijn. Heeft niemand ooit gezien. Alles voor die twee minuten.

Het doet denken aan de woorden van de Chinese strateeg Sun Tzu: ‘Elke strijd is al beslecht voordat die gestreden is.’ Of, zoals ze in mijn thuisdorp gewoon zouden zeggen: ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’. Die twee minuten in Pyeongchang zijn wat dat betreft vooral het resultaat van een jarenlange aanloop.
De parallel met onze arbeidsverhoudingen is gek genoeg snel gelegd. Was de polder maar gezegend met de mentaliteit van Ireen Wüst. Ook hier geldt dat het resultaat – de overeenstemming, het akkoord, de cao – voortkomt uit alles wat eraan voorafging. Eén, twee of drie jaar voorbereiden: het is de aanloop die de uitkomst bepaalt. Ik knoop het in ieder geval goed in mijn oren: een gouden uitkomst kan niet bestaan zonder dat er gouden proces aan voorafgaat. Daar zijn alleen geen gala’s voor.
Nog niet.

Hendrik Noten (twitter: @HendrikNoten)

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties