Cao-info 2018, nummer 22 – 13 december

Aux armes citoyens!

Parijs stond in brand. Alhoewel, dat zouden we bijna denken naar aanleiding van de berichten in verschillende media over de protesten van de Franse gele hesjes. De Marseillaise schalde weer door de straten zoals tijdens de revolutiedagen van weleer: ‘aux armes citoyens!’, ‘burgers grijp de wapens!’ Foto’s van brandende prullenbakken en ingeslagen ruiten verspreidden zich in rap tempo op het internet. We mogen ons als Nederland gelukkig prijzen dat diezelfde journalisten niet op oudjaarsnacht een willekeurige wandeling door Amsterdam maken: de ineenstorting van het kleine Koninkrijk der Lage Landen zou algauw worden voorspeld. Alle reisadviezen op negatief.

In Parijs gingen achtduizend gele hesjes de straat op. Dat is 0,01% van de bevolking. Dat gelijktijdig in dezelfde stad op een andere plek meer dan drie keer zo veel mensen marcheerden om actie tegen klimaatverandering te eisen werd nauwelijks opgemerkt. Het is maar net door welke lens je naar de wereld kijkt.

Ook in Nederland was de aandacht voor het handjevol grijze dakduiven in gele klederdracht groot. Nieuw conflict verkoopt goed. De wensenlijst is onnavolgbaar en de opkomst allesbehalve indrukwekkend: het maakt minder uit dan je mogelijk zou hopen. En meer míjn smaak dan een feitelijke waarneming: het lijflied vijftien miljoen mensen heeft als voormalige commercial van de Postbank minder sexappeal dan de teksten waarop de revolutionairen uit Marseille tijdens de revolutie de hoofdstad binnenmarcheerden.

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond samenvatting AWVN-ledenonderzoek DI-budget
cao-seizoen
hoofdpunten recente akkoorden
NetwerkbedrijvenSignifyGrafimedia

Zijn er geen problemen? Ja natuurlijk wel. De energietransitie is een enorme uitdaging en grote groepen hebben moeite hun weg te vinden op een bewegende arbeidsmarkt. De onzekerheid en spanning die dit soort vragen met zich meebrengt moeten we adresseren. Maar dat doen we alleen door serieus het gesprek aan te gaan en met daadwerkelijke oplossingen te komen. Ik zie wat dat betreft liever wat minder aandacht voor de gele-, en wat meer voor de vakbondshesjes.

Hendrik Noten

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties