Cao-info 2018, nummer 21 – 29 november

Algoritmedemocratie


De hoogtijdagen van de polder lijken ver achter ons te liggen. Geen gekke conclusie voor de  maandag (van 26 november), vlak voor de deadline van de CAO-info.

Juist op die dag stuurt minister Koolmees per brief de Tweede Kamer “het feitenrelaas rond de besprekingen over en het mislukken van het pensioenakkoord” naar de Tweede Kamer. In de dagen ervoor stonden de media al vol met interessante analyses en beschouwingen. Luister bijvoorbeeld naar de podcast van Martin Visser waarin hij “reconstrueert op grond van ruim 20 gesprekken met insiders hoe het na zoveel jaren overleggen toch mis kon gaan met het pensioenoverleg”.

Juist op die dag houdt volgens de FNV een groep van “150 metaalwerkers van verschillende metaalbedrijven” een onaangekondigde sit-in op het kantoor van de FME in Zoetermeer” voor een goede cao. Volgens FME “zijn meer dan honderd leden van de vakbonden met geweld het kantoor van FME binnengedrongen, waarbij sprake was van intimidatie en bedreiging van de medewerkers van FME.”

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond cao-seizoen 2019
cao-seizoen
hoofdpunten recente akkoorden
UnileverPLbReclasseringTextielverzorging

NRC-jounalist Tom-Jan Meeus kwam afgelopen zaterdag met een mooie analyse: we leven in een algoritmedemocratie waarin nieuwe media conflict en radicaliteit belonen en saaiheid en beschaving afstraffen: “weerzin tegen anderen boven inzicht in anderen, waardoor het midden uit beeld verdwijnt.”

Laten we als sociale partners het midden niet uit het oog verliezen. Het gestaakte centrale overleg wordt heus wel weer opgestart. En het cao-overleg loopt gewoon door: ten opzicht van vorige CAO-info tellen we zo’n 25 nieuw cao-akkoorden. De polder leeft nog steeds, zolang er overleg is. Overleg loopt niet altijd goed af, maar een democratie zonder overleg is overgeleverd aan de grillen van polariserende algoritmes, en dat loopt per definitie niet goed af. Overleg is een veel te groot goed om te verliezen. Dat vereist verbinding en inlevingsvermogen in de ander. Zolang deze zaken niet te vatten zijn in een algoritme, blijft het mensenwerk, en dat is maar goed ook…

Laurens Harteveld
L.Harteveld@awvn.nl
https://twitter.com/L_Harteveld

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties