Cao-info 2018, nummer 20 – 15 november

Ieder talent telt

De arbeidsmarkt staat op zijn kop. Althans, bezien vanuit ons huidige perspectief. Functies zijn moeilijk te vervullen en plekken die wel bezet zijn, veranderen door digitalisering. Op dit moment zijn er tienduizenden open functies enerzijds en net zo veel werkzoekenden anderzijds. Die komen volgens de laatste voorspellingen niet meer bij elkaar. Hoe maken we een nieuwe match? Hoe zorgen we als werkgevers in de toekomst voor succesvolle organisaties met sterke en wendbare mensen?

Wanneer zaken op hun kop staan, kun je twee dingen doen: proberen ze terug te draaien, of zelf op je handen gaan staan opdat ze wat rechter te bezien zijn.

Wie dat laatste doet, constateert dat die veranderende arbeidsmarkt zelf niet het probleem is. Ingewikkelder is de manier waarop mensen zich daarop moeten bewegen. Als werkgevers (en samenleving) blijven we nog sterk kijken naar opleidingen, functietitels en de koppeling tussen die twee, wanneer we mens en werk matchen. Het is de basis van menig werving- & selectiesysteem en bovendien hoe een gemiddeld CV is ingedeeld.

Maar veel belangrijker is wat er onder de motorkap van het werk gebeurt. Banen zijn nou eenmaal bundelingen van taken en de dynamiek die daar plaatsvindt is onderschat. Net zoals opleidingen veel zeggen over wat je kent, maar minder over wat je kunt, biedt een functietitel steeds minder houvast voor de bijbehorende taken en benodigde competenties.

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond wet arbeidsmarkt in balans
cao-seizoen
hoofdpunten recente akkoorden
Railinfrastructuur •  Doe-Het-Zelfbranche

De komende jaren zullen werkgevers en werknemers samen moeten werken aan een nieuw paradigma voor de arbeidsmarkt, waar gevraagde en geboden competenties, taken en talenten duidelijker in beeld zijn. Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland is op dit moment bijvoorbeeld bezig met het bouwen van een ‘talentenapp’, die deze zaken zowel voor werkzoekenden als werkgevers inzichtelijker moet maken.

Het vraagt een nieuwe manier van kijken naar mens en werk. Wie durft deze handstand aan?

Hendrik Noten (H.Noten@awvn.nl / @HendrikNoten)

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties